Και λίγο Αμέρικα : Μπέργκερ

Το αγαπημένο μου μπεργκέρι

See the English version of this post

Αγαπητά μου παιδιά, ξέρω είμαι κοπανατζής και δε γράφω συχνά, αλλά τώρα που θα πέσει η θερμοκρασία και θα είναι πάλι καιρός για παστά, λουκάνικα κλπ θα επανέλθω.

Η σημερινή μας γαστριμαργική κόλαση, μας πάει μια βόλτα στην μισητή για πολλούς Αμερική, και τα άκρως καπιταλιστικά μπέργκερ της. Αναγνωρίζω ότι αν ήμουν γραμμένος σε συγκεκριμένες νεολαίες αυτή η συνταγή ίσως να αποτελούσε αφορμή για ατιμωτική διαγραφή και ίσως ομαδικό φατούρο με διπλωμένα τεύχη εφημερίδας, αλλά δεν είμαι οπότε…

Οι περισσότεροι αγαπούν το μπεργκεράκι, αλλά δυστυχώς το χουν συνδέσει είτε με τις εμετικές πλαστικούρες των απανταχού ταχυφαγείων είτε με τις λιγότερο εμετικές πλαστικούρες των πιο κυριλλέ ταχυφαγείων -στους οποίους αναγνωρίζω όμως ότι αν μη τι άλλο οι περισσότεροι που χω δοκιμάσει έχουν μπιφτέκι που φέρνει περισσότερο σε κανονικό κρέας από αυτό το πράμα που σερβίρουν τα πιο ευρείας κατανάλωσης στέκια της αλλοτριωμένης νεολαίας.

Σήμερα λοιπόν θα δώσω τη συνταγή για μπεργκεράκι και ψωμάκι, όπως το φτιάχνω σπίτι μου όταν έχω κέφια. Δυστυχώς τη μέρα που τα έφτιαχνα μου κοψε να βγάλω φωτογραφίες σε άκυρες στιγμές της διαδικασίας οπότε δεν έχω πολύ φωτογραφικό υλικό, αλλά τουλάχιστον έχω το τελικό αποτέλεσμα..

Άρξασθαι :

Για τα ψωμάκια : (η συνταγή βγάζει περίπου 12)

4 κούπες αλεύρι (για όλες τις χρήσεις, εγώ χρησιμοποιώ και σκληρό ενίοτε, ή βάζω μέσα και λίιιιγο ολικής. Μιλάμε για λίγο. Π.χ λιγότερο από μισή κούπα στις 4)

1 φακελάκι μαγιά

χλιαρό νερό- περίπου μια κούπα, αλλά αλεύρι είναι, προσθέτουμε σιγά σιγά και «όσο πάρει» που λέει και η γιαγιά μας

1/2 κούπα ηλιέλαιο ή άλλο ελαφρύ λάδι. Μπορείς και με ελαιόλαδο και είναι καλύτερο αλλά το «βαραίνει» κάπως. Εμένα μου αρέσει και με ελαιόλαδο πάντως

1/3 – 1/2 κούπας ζάχαρη

1 κουταλάκι γλυκού αλάτι

2 αυγά (αν είναι αυγά τούρμπο μεγέθους , βάλε 1)

Εκτέλεση

Σε μεγάλο μπολ βάζουμε το μισό αλεύρι με τη μαγιά. Σε άλλο σκεύος ανακατεύουμε το νερό, το λάδι,τη ζάχαρη και το αλάτι. Μπουρδάρουμε (c) τα υγρά στο μισό αλεύρι και ανακατεύουμε. Χτυπάμε τα αυγά στο χαμηλό για κανα μισόλεπτο και μετά στο γρήγορο για κανα 3λεπτο, να αφρατέψουν. Μπουρδάρουμε το υπόλοιπο αλεύρι και τα αυγά στο μίγμα. Και αρχίζουμε και ζυμώνουμε. Πρέπει να γίνει μια ωραία σφιχτή,λεία αλλά εύπλαστη ζυμη που να μην κολλάει στο χέρι.

Η ζύμη για τα ψωμάκια μας

Αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει σε ζεστό μέρος, μέχρι να διπλασιαστεί περίπου σε μέγεθος. Μετά την παίρνουμε και τη χωρίζουμε σε 3 κομμάτια. Την ξαναφήνουμε να φουσκώσει κανα 5λεπτο. Τώρα αν μας έχει βγει σωστά η δοσολογία, από καθένα από τα 3 κομμάτια, πρέπει να μας βγούν περίπου 4 ψωμάκια. Λοιπόν μην ανησυχήσετε αν σας φαίνονται μικρά, αν όλα έχουν πάει καλά, αυτοί οι διάολοι φουσκώνουν πολύ. Μην ξεγελαστείτε και τα φτιάξετε εξαρχής παχιά και μεγάλα, θα σας βγουν φρατζόλες! Φτιάχτε σχετικά μικρές μπαλίτσες που θα πλατύνετε μετά με το χέρι στο ταψί. Υπολογίστε περίπου σε διάμετρο να είναι όσο περίπου τα μπιφτέκια σας και λίγο παραπάνω. Στο ύψος, μην τα κάνετε τούμπανο, γιατί δε θα χωράνε στο στόμα. Ο στόχος είναι μικροί επίπεδοι κυκλικοί δίσκοι. (Κρίμα δε μου κοψε να βγάλω φωτογραφία πριν και μετά το ψήσιμο να δείτε διαφορά). Ψήνουμε σε λαδωμένη επιφάνεια αφού πρώτα αν θέλουμε πασπαλίσουμε λίγο σουσάμι από πάνω. (Για να πιάσει καλύτερα το σουσάμι, τα περνάμε με ένα υγρό πινελάκι πρώτα). Θέλουν κανα 10λεπτο-15λεπτο στους 180 βαθμούς με αέρα περίπου για να γίνουν – ή όπως προτιμώ εγώ να απαντώ στο «πόση ώρα να τα ψήσω;» : «Μέχρι να γίνουν». Γιατί ΠΟΤΕ όποτε έχω ακολουθήσει μια συνταγή στην ώρα ψησίματος, δε μου χει βγει ακριβώς. Οπότε, τα ψήνετε μέχρι να ροδίσουν και να φουσκώσουν όμορφα.

Και πάμε στο κυρίως πιάτο.

Το μπιφτέκι

Εδώ αρχίζουν οι διαφορές. Το μπιφτέκι για το μπέργκερ δεν έχει καμία σχέση με το παραδοσιακό ελληνικό μπιφτέκι (το οποίο αγαπώ, τιμώ και φτιάχνω με 132415423 διαφορετικούς τρόπους).  Εδώ θα δώσω τη συνταγή που φτιάχνω για μπέργκερ, η οποία είναι λίγο ενισχυμένη από αυτή που βρήκα σε ένα βιβλίο με αμερικανιές :

1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο, κατά προτίμηση άπαχο (κυλότο κλπ. Δε γουστάρω ούτε λάπα ούτε ποντίκι – και ας λένε οι αμερικάνοι για λιπαρό κρέας.)

1 κουταλάκι του γλυκού σκόνη ζωμού κρέατος (ναι αυτό δεν το χρησιμοποιώ συχνά, αλλά στο μπέργκερ κάνει τη διαφορά)

(σημείωση αποφυγής αυτού : Η σκόνη ζωμού, κάνει κυρίως τη διαφορά επειδή περιέχει γλουταμινικό μονονάτριο, το γνωστό ενισχυτικό γεύσης. Αυτό το αγοράζετε σκέτο στα μπαχαράδικα όπου και πωλείται με την ονομασία «γευστικό» και κάνει θαύματα στα κρέατα. Μην το φοβάστε, δεν είναι πιο επικίνδυνο από το αλάτι αλλά σε μισό κιλό κιμά π.χ ένα κουταλάκι του γλυκού είναι αρκετό. Εγώ βάζω αυτό αντί για ζωμό. Αν από την άλλη είσαι χαρντκορίλας της υγείας και της διατροφής, τι σκατά θες να φάς μπέργκερ; μη βάλεις τίποτα μέσα)

Ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Εγώ βάζω μπόλικο. Περίπου ένα μέτριο κρεμμύδι για μισό κιλό κιμά. Θέλει να ναι αρκετά ψιλοκομμένο ΑΛΛΑ ΟΧΙ πολτός γιατί πικρίζει.

Αν θες, μια- δυο κουταλιές κέτσαπ ή σάλτσα μπάρμπεκιου.

Μια κουταλιά της σούπας καπνιστή πάπρικα (ή και σκέτη γλυκιά) -ξανά σε όλα τα μπαχαράδικα είναι εύκολο να τη βρεις.

Αλατοπίπερο. Αν έχεις αλάτι λαχανικών (η αλήθεια είναι πως δεν το χω δει σε σουπερ μάρκετ εδώ και δεν έχω ζητήσει στα μπαχαράδικα οπότε δεν είμαι σίγουρος ότι κυκλοφορεί εδώ- αλλά έφερα από τη Γερμανία το καλοκαίρι, αλάτι με σέλερι και «krautersalz»-> αλάτι λαχανικών. Δίνουν ωραία γεύση και τα δύο).

Αν σου αρέσει το κύμινο, μια κουταλίτσα του γλυκού κύμινο

Ε και άμα είσαι μερακλής με τα καφτερά, χώσε και μπούκοβο στο ρημάδι.

Ε και απο δώ και πέρα, τα πράγματα είναι απλά.

Πλάθουμε τα μπιφτέκια, ψήνουμε τα μπιφτέκια και είμαστε έτοιμοι..

Η Painmaker Barbecue Sauce δίπλα στο μπολ με τον κιμά

Τελικό στάδιο :

Έχουμε ψήσει τα μπιφτέκια, έχουμε ψήσει και τα ψωμάκια. Αν θες, κόβεις το ψωμάκι στη μέση και το καψαλίζεις εσωτερικώς σε τηγάνι. Τι βάζουμε μέσα τώρα;

Εδώ σε αφήνω να οργιάσεις. Βάλε ο,τι γουστάρεις. Ανανά θες; ανανά. Μπέικον; Μπέικον.

Τώρα θα μου πεις, ΕΣΥ ρε αλάνι τι βάζεις;

Θα σου δείξω :

Το αγαπημένο μου μπεργκέρι

Απλώνω στη βάση σάλτσα μπάρμπεκιου ή μαγιονέζα/μουστάρδα. Κρεμμύδι, τυράκι (εδώ τσένταρ), μπέικον και το κόκκινο ζαρωμένο πράμα είναι πιπεριά τσιπότλε σε σάλτσα αντόμπο (από το Μάκρο την παίρνω, αλλά νομίζω είδα και στο Βασιλόπουλο.) Η άλλη επιλογή είναι ψιλοκομμένες χαλαπένιος (κονσερβούλα από σουπερ μάρκετ)

Συνοδεύευται με μπύρα-κράκουλο και καμμένη σπλατεριά με ζόμπι.

Καλή όρεξη και από Δευτέρα  δίαιτα.

10 thoughts on “Και λίγο Αμέρικα : Μπέργκερ

  1. Ήμαρτον Προφήτη μου, αγίασα η έρμη!

    Ή που θα ανοίξετε ντελιβεράδικο εδώ μέσα ή που θα σας κάνω μήνυση: έχω την εντύπωση από τα σάλια που μου τρέχουν ότι κάποιο σοβαρό αδίκημα διαπράτετε, δεν μπορεί.

    (το κρίμα στο λαιμό σας, αν μου πέσει το παιδί)

  2. Καλά για σένα θα ποστάρω διαιτητική/υγιεινή μυστικότατη συνταγή της γιαγιάς μου :

    Χόρτα βραστά
    Βράζετε τα χόρτα
    Τα τρώτε με λάδι και λεμόνι ή ξύδι.
    Τέλος

    ΟΚ; 😀

  3. Ωραία η συνταγή δεν λέω…..αλλά πέθανα στο γέλιο με το πως τα λές….Είσαι ώαση μέσα στην έρημο…..χαχαχαχαχα

  4. Αγαπητέ προφήτα, έπαθα έρωτα και μόνο από την ετικέτα με τη σάλτσα σας την BBQ. Σας εκλιπαρώ η δεσποσύνη, από πόθε την επήρατε;

    Με σεβασμό.

    • Λυπάμαι που θα σε στεναχωρήσω, αλλά την άτιμη την υπεργαμάτη σάλτσα τη βρήκα τυχαία σε ένα σουπερμάρκετ στην Καρσλρούη φέτος το καλοκαίρι..
      Δεν το χω ψάξει, (αλλά θα το κάνω μολις μου τελειώσει) φαντάζομαι θα υπάρχει σε ιντερνετικά μαγαζά..
      Και τι διάλο, με όνομα «Painmaker – Kentucky Moonshine κλπ» πόσα προιόντα θα υπάρχουν; :p

  5. Μπράβο. Την ΄ηθελα μια τέτοια συνταγή. Μου αρέσει το μπέργκερ, αλλά ποτέ δεν θα έτρωγα θα ετοιματζίδικα. Τώρα όμως………… μπορώ να το φτιάξω μόνη μου. Είσαι και ο πρώτος!!!

  6. Πάνω στην ώρα ήρθε η συνταγή. Έφτιαξα τα ψωμάκια χθες (μπιφτέκια είχα ήδη έτοιμα οπότε την επόμενη φορα θα δοκιμάσω την πλήρη εμπειρία) και πρέπει να πω ότι ήταν εξαιρετικά! Πολλά μερσί κύριε Προφήτα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *