Φέτα ψητή του Παναγιώτη

Φέτα ψητή από τον Παναγιώτη

Ο Παναγιώτης μας ξαναχτυπά με φωτο συνταγή βήμα βήμα από εκλεκτή λιχουδιά.

————————-

Υλικά:

 

Απαραίτητα:

 • 1 πρόβειο γιαούρτι σε πήλινο.
 • 1 μέτρια ντομάτα.
 • 1 μέτρια πράσινη πιπεριά (όχι «κέρατο», την άλλη που κάνει και για γεμιστά. Αγειάσου,
 • αυτή).
 • 1 φέτα φέτα. Η φέτα της φέτας δεν θα πρέπει να είναι λεπτή, περίπου το ¼ τους ύψους του
 • πήλινου.
 • Λίγο λάδι.
 • Λίγη ρίγανη.

Προαιρετικά:

 • 1 μικρή καυτερή πιπερίτσα (βάζετε κατά βούληση).
 • 1 πίτα για σουβλάκι, ελαφρά λαδωμένη μόνο απ’ την κάτω πλευρά και ψημένη στο φούρνο για 10 λεπτάκια (5 από κάθε πλευρά).

Χρόνος παρασκευής:

Φέτα ψητή από τον Παναγιώτη

Φέτα ψητή από τον Παναγιώτη

Εξαρτάται απ’ το πόσο γρήγορα θα καταναλώσετε το γιαούρτι για να αδειάσει το πήλινο, να το πλύνετε και να το χρησιμοποιήσετε. Μετά αρκούν 15-20 λεπτάκια.

Υλοποίηση:

Φέτα ψητή από τον Παναγιώτη

Πλένουμε πολύ καλά την ντομάτα και την πιπεριά και τις καθαρίζουμε με ένα μαχαίρι. Κόβουμε 2 εσωτερικές φέτες από την ντομάτα (μία λεπτή και μία πιο γεμάτη) και 1 απ’ την πιπεριά. Καλό θα είναι να αφαιρέσουμε και την φλούδα της ντομάτας, με την άκρη το μαχαιριού.

Φέτα ψητή από τον Παναγιώτη

Φέτα ψητή από τον Παναγιώτη

Αλείφουμε με ελάχιστο λάδι («αλείφουμε» είπα, όχι «ρίχνουμε») την εσωτερική πλευρά του πήλινου και βάζουμε μία φέτα απ’ την ντομάτα (την πιο λεπτή που κόψαμε). Πάνω ακουμπάμε την φέτα της φέτας, ακολούθως την δεύτερη φέτα ντομάτας (την πιο πληθωρική) και τέλος την πιπεριά. Προσθέτουμε λίγο λάδι (λίγο γιατί θα βγάλουν υγρά όλα τα υλικά και δεν φτιάχνουμε σούπα) και πασπαλίζουμε την ρίγανη. Ανακινούμε ελαφρά (για να μοιραστεί το λάδι μέσα στο πήλινο) και κλείνουμε αεροστεγώς με αλουμινόχαρτο.

Πρότασή μου είναι όλα τα υλικά να είναι «κεντραρισμένα», δηλαδή στην μέση του πήλινου για να ψηθούν ομοιόμορφα και να μην «αρπάξουν» στις άκρες.

Χρόνοι ψησίματος:
Περίπου 15-20 λεπτά, όσο χαμηλότερη η θερμοκρασία, τόσο το καλύτερο. Στην περίπτωση που το ψήσουμε στον φούρνο, 15 λεπτά στους 100ο με αέρα είναι υπεραρκετά . Στην κουζίνα, στο 1 ή στο 1,5 είναι μια χαρά.

Αν κρίνουμε ότι την θέλουμε πιο καλοψημένη, απλά ξανακλείνουμε το αλουμινόχαρτο και την ξαναβάζουμε για να συνεχιστεί το ψήσιμο…. Σε περίπτωση που έβγαλε πολλά υγρά, κάνουμε το εξής: τρυπάμε 2-3 φορές το αλουμινόχαρτο με ένα πηρούνι και η δουλειά μας έγινε….

Φέτα ψητή από τον Παναγιώτη

Παραλλαγές:

 1. Πίτα από σουβλάκι στο μέγεθος του πήλινου: κάνουμε ότι και πριν, προσθέτοντας πρώτα τη πίτα στο κάτω μέρος του πήλινου. Εξαιρετική version, νομίζω η καλύτερη: δεν έχει πολλά ζουμιά το φαγητάκι μας και η πίτα γίνεται μούρλια….
 2. Μπορούμε να προσθέσετε και λίγη καυτερή πιπεριά. Εγώ δεν την τρώω….
 3. Συνοδεύεται εξαιρετικά από ψωμί που έχουμε ψήσει παράλληλα με την φέτα (ψωμί κομμένο, αλείφουμε λαδάκι με πινέλο, ρίχνουμε ελάχιστη ρίγανη και ψήνουμε πάνω σε αλουμινόχαρτο. Μικρή συμβουλή: Όσο πιο επίπεδα κομμένο είναι το ψωμί, τόσο το καλύτερο γιατί δεν αρπάζει στις άκρες…)

Μεγάλη προσοχή κατά την αφαίρεση του αλουμινόχαρτου όταν η φέτα θα έχει ήδη ψηθεί! Δεν είναι ωραίο να μην έχεις φρύδια….

——————————————————
ΕΙΠΕ ΚΑΙ ΕΛΑΛΗΣΕ:
Παναγιώτης Πλώτας
Δείτε προηγούμενες συνταγές του στο Digital Scullery
——————————————————

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *