Η θεία Σοφία στο AgroQuality 2014 | Ακούμια, σιρόν και άλλα τέτοια

AgroQuality 2014

Πήγα ένα ταξιδάκι αστραπή στην Αθήνα γιατί είχα μια πολύ ευγενική πρόσκληση να μιλήσω στις Ψηφιακές Γειτονιές (κουτσομπολιά έπονται αλλά η παρουσίαση μου είναι εδώ). Εν τω μεταξύ, δυο μέρες πριν φύγω τσουπ ανακαλύπτει το βίντεο με το σιρόν ο Θεόφιλος από το Ραγιάν και κανονίζουμε να πάω να φάω Τανομένο Σορβά (μη ρωτάς, μόνο να φας αν σου τύχει) στην AgroQuality 2014.

Η AgroQuality είναι μια σχετικά μικρή έκθεση που έγινε 4-5-6 Απριλίου στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας με κυρίως μικρούς παραγωγούς και προϊόντα από διάφορα μέρη της Ελλάδας. Τσάκωσα που λες τη μεγάλη φωτογραφική μηχανή, άρχισα να γυρνάω εδώ κι εκεί, και φυσικά να πιάνω ψιλή κουβέντα. Όχι με όλους. Με όσους χαμογελούσαν, είχαν όρεξη να εξηγήσουν, είχαν κάτι να πουν και δέχτηκαν να βγουν και φωτογραφίες. Δυστυχώς κάποιοι αρνήθηκαν τη φωτογραφία οπότε δεν αναφέρονται (κρίμα βέβαια, οι μικροί παραγωγοί είναι καλό να προωθούνται αλλά χωρίς οπτικό υλικό μου είναι πολύ δύσκολο να το κάνω).

AgroQuality 2014

Σε γενικές γραμμές είχε πολύ καλά πράγματα και ανθρώπους με όρεξη. Το πιο θετικό ήταν ότι είχε ανθρώπους από όλη την Ελλάδα και ενθουσιαζόμουν όταν έβρισκα κάτι καθαρά τοπικό. Όλα καλά είναι βέβαια όταν φτιάχνονται με μεράκι και φροντίδα, αλλά άλλο να βρίσκεις κάτι που δεν το ξέρεις, να ρωτάς, να μαθαίνεις, να είναι βρε παιδί μου κάτι ιδιαίτερο.

Το άλλο που μου έκανε εντύπωση είναι ότι η γενική προώθηση – οργάνωση της έκθεσης (κατά την ταπεινή άποψη ετούτης της blogger) έπασχε. Ένα site που είχε ακόμα την έκθεση του 2013 και πληροφορίες μόνο σε facebook με κακής ποιότητας φωτογραφίες. Ειδικά τώρα που οι μικροί παραγωγοί ανθούν και βλέπω πολύ κίνηση, είναι κρίμα να μην έχουν μια έκθεση που να προωθείται κάπως καλύτερα.

Τα περίπτερα είχαν ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ διαφορές μεταξύ τους. Υπήρχαν ας πούμε περιφέρειες με κάποια τοπικά προϊόντα στο τραπέζι και τέσσερις πέντε ανθρώπους πίσω που πίνανε καφέ σε κύκλο. Πώς να πλησιάσεις; Ενώ σε άλλα περίπτερα υπήρχε προσεγμένη δουλειά, χαμόγελα, υλικό να πάρεις και να δεις και οι άνθρωποι σου έδιναν πολλές πληροφορίες. Και δεν είναι δύσκολο να μιλήσει κάποιος μαζί μου – όπως ξέρουν οι παλιοί αναγνώστες η γλώσσα μου πάει ροδάνι! Άμα θέλει κάποιος δηλαδή δεν κοστίζει κάτι να μιλήσει για αυτό που κάνει.

Η έκθεση δεν είχε μεγάλα ονόματα του χώρου (από αυτά που βλέπω στο αεροδρόμιο και στο Λονδίνο ας πούμε). Οι συμπαθείς εκθέτες εκεί μέσα  ήταν όλοι μικροί παραγωγοί. Βέβαια καλό θα ήταν να υπάρχει μια μίξη, να βλέπουν οι μικρότεροι από τους μεγάλους και τούμπαλιν (γιατί κάποιοι μικροί έδειξαν φοβερή αγάπη και ενθουσιασμό).

Σύλλογοι στην έκθεση

Κάτι πολύ καλό ήταν που υπήρχαν και σύλλογοι στην έκθεση – όλοι με κάποιο πολιτιστικό ή φιλανθρωπικό έργο να επιδείξουν. Οι πιο περήφανες κυρίες για το έργο του συλλόγου ήταν από τη Δωδεκανησιακή Μέλισσα. Η κυρία Μαίρη και η κυρία Ισαβέλλα ήταν συμπαθέστατες, είχαν προϊόντα η καθεμία από το νησί τους και με μεγάλη περηφάνια (και ορθώς) μου είπαν ότι δίνουν υποτροφίες και στηρίζουν φοιτητές που σπουδάζουν μακριά από τον τόπο τους.

AgroQuality 2014

AgroQuality 2014

Άλλος σύλλογος με ανθρώπους πρόσχαρους και ανοιχτούς ήταν η Θημωνιά από την Κάτω Τιθορέα. Φυσικά τους αγάπησα και λόγω μαμάς Δέσποινας που ζει στην Αταλάντη, και γιατί φτιάχνανε τηγανόψωμα (έχουμε και συνταγή) αλλά κυρίως επειδή ΟΛΕΣ (και ήταν πολλές) οι κυρίες στο περίπτερο είχαν κάτι να πουν και χαμογελούσαν συνεχώς.

AgroQuality 2014

AgroQuality 2014

AgroQuality 2014

AgroQuality 2014

AgroQuality 2014

 Γλυκάκια

Από γλυκάκια είχε αρκετά, αλλά το πρώτο που δοκίμασα ήταν ντομάτα γλυκό του κουταλιού από τη Νίσυρο (Natura Nisyriana). Εγώ χάλια το περίμενα αλλά ήταν φοβερό γλυκό, πολύ νόστιμο ρε παιδιά, και επίσης τραγανό. AgroQuality 2014

Το πιο νόστιμο σιροπιαστό που έφαγα ήταν από το ΜΑΜ στη Γαστούνη. Λέγεται  κοπτή και δεν παίζεται. Bonus αναφορά για τον νεαρό που πήγαινε ροδάνι η γλώσσα του (κύλησε ο τέντζερης) και κέρασε και δεύτερο κομμάτι. AgroQuality 2014

AgroQuality 2014

 Μελάκια

Από μελάκια βρήκα τούτο το φοβερό ζεύγος από το Λασίθι, ωραίο μέλι, γλυκό και ελαφρύ. Μαντινάδα δε μου είπε ο κύριος Κωνσταντίνος ήταν λίγο ντροπιάρης 🙂

AgroQuality 2014

AgroQuality 2014

Το ωραιότερο μέλι που δοκίμασα ήταν από το Πάρνων στη Λακωνία (άσε που έσταξα και στη μπλούζα μου και κυκλοφορούσα με ένα λεκέ ΝΑ μετά). Φοβερά εύγευστο – παρόλο που εγώ προτιμώ το μέλι λίγο πιο παχύρευστο. Αλλά με το που το δοκίμασα σκέφτηκα πόσο καλό θα είναι σε χαλβά σιμιγδάλι. Κι αυτά τα χαμογελαστά παιδιά, ήταν όλα τα λεφτά επίσης.

AgroQuality 2014

AgroQuality 2014

 Χιώτικη μαστίχα

Παρακάτω πέτυχα και τον Στέφανο από τη Χίο (έχω και φωτογραφία που είναι σοβαρός. Αυτή είναι αφού του είπα να χαμογελάσει με υφάκι α λα θεία Σοφία). Το λικέρ μανταρίνι του είχε πολύ έντονη γεύση μανταρίνι αλλά δε σε έκαιγε το αλκοόλ στο λαιμό ούτε γλύκιζε πολύ.

AgroQuality 2014

AgroQuality 2014

Γλυκό παξιμάδι από την Κρήτη

Στο περίπτερο των Φούρνων Αποστολάκη βρήκα κι αυτό το πάρα πολύ γλυκό Κρητικάκι, τον Δημήτρη που με κέρασε κρίθινα και γλυκά παξιμαδάκια. Το κριθαρένιο καλό αλλά το γλυκό παξιμάδι ήταν πάρα πολύ νόστιμο και μου έδωσε και ένα σακουλάκι κερασμένο. Ορίστε, είχα και τα τυχερά μου.

AgroQuality 2014

AgroQuality 2014

Ακούμια από τη Σύμη

Από τη Σύμη (symis traditional – παραδοσιακά προϊόντα Σύμης ο ΠΑΝΟΡΜΙΤΗΣ) βρήκα και αυτά τα καλά παιδιά που είχαν ακούμια. Απίστευα νόστιμα, δεν το συζητάμε. Για να μη μιλήσουμε για τις φοβερές και χαμογελαστές τους φάτσες.

Τα ακούμια είναι το must της δεύτερης εβδομάδας της Αποκριάς, που ονομάζεται Ακουμένη. Εξ ου και το όνομά τους. Φτιάχνονται επίσης απαραιτήτως όταν εμφανίζεται το πρώτο δοντάκι του παιδιού, το Νοέμβριο, του Αγίου Ανδρέου και την Πρωτοχρονιά για να κεραστεί ο Αϊ Βασίλης. Ευκαιρίες να ‘χουμε, δηλαδή, να τα φτιάχνουμε και να τα τρώμε.
(via: Χίλια και ένα ακούμια από τη Σύμη της Αλέκας Κυφιώτη στο bostanistas)

AgroQuality 2014

AgroQuality 2014

AgroQuality 2014

 Ποντιακά μαμ

Φυσικά πήγα και στον Θεόφιλο από το Ραγιάν που δεν έβαζε γλώσσα μέσα και τα έλεγε όλα στα Ποντιακά. Πήρα (με έκπτωση) ταν, κεφίρ, εβριστόν και κορκότο. Στο site τους θα βρείτε όλες τις πληροφορίες για το τί έιναι αυτά.

AgroQuality 2014

Εν τω μεταξύ είχαν βάλει ένα τεράστιο τσουκάλι και μαγείρευαν τανομένο σορβά, μια φοβερά νόστιμη και χορταστική ποντιακή σούπα.

AgroQuality 2014

AgroQuality 2014

AgroQuality 2014

AgroQuality 2014

AgroQuality 2014

Αυτό εδώ είναι το πασκιτάν που εξηγούμε στο βίντεο. Κλικ για να δείτε τη μαμά Δέσποινα να με διορθώνει γιατί το προφέρω λάθος.

Το αλατάκι και το παξιμαδάκι

Πολύ προσεγμένο και ωραίο περίπτερο είχαν στην astarti, μια οικογενειακή επιχερηση από τα Κύθηρα (όλο το τραγούδι μου έρχεται στο νου με αυτό το νησί). Το αλατάκι τους σε συνδιασμό με το κριθαρένιο παξιμάδι ήταν απλά τέλεια. Είχαν και λάδι και κάποια σαπουνάκια και διάφορα, αλλά το αλάτι και το παξιμάδι ήταν πολύ μπροστά.

AgroQuality 2014

 Και οι υπόλοιπες φωτογραφίες

Ορίστε και μερικές φωτογραφίες για να νιώσετε λίγο ακόμα το κλίμα. Το σετ με όλες τις φωτογραφίες είναι στο Flickr.

AgroQuality 2014

AgroQuality 2014

AgroQuality 2014

Η θεία Σοφία δεν σταματάει το φαί!

AgroQuality 2014

Και η μαμά Δέσποινα επίσης.

AgroQuality 2014

AgroQuality 2014

AgroQuality 2014

AgroQuality 2014

AgroQuality 2014

2 thoughts on “Η θεία Σοφία στο AgroQuality 2014 | Ακούμια, σιρόν και άλλα τέτοια

  1. Υπαρχει πυθανοτιτα αρχες Μαιου να ερθουμε στο Λονδινο σε μια εκθεση περιπου ιδια μονο με Εληνικα προιοντα .

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *