Ελαιόλαδο ψυχρής συμπίεσης. Πρασινωπό και νόστιμο

Θέλω να μοιραστώ μαζί σας τον ενθουσιασμό μου με το λάδι ψυχρής συμπίεσης. Μη το ακούς έτσι, δεν είναι για αυτοκίνητα. Για φαί είναι.

Εδώ στο Λονδίνο πηγαίνουμε σε συγκεκριμένα μέρη κι αγοράζουμε 5λιτρους τενεκέδες Ελληνικό λάδι. Τις προάλλες που είχε τελειώσει ο άντρας (και ελαιογνώστης) του σπιτιού πήγε να πάρει και επέστρεψε με λάδι από την Κρήτη ψυχρής συμπίεσης. Αυτό λέει σημαίνει ότι το λάδι δεν έχει οξύτητα μετά.

Γω αυτά τα χημικοτέτοια δεν τα κατέω (που λένε και στη λεβεντογέννα) αλλά έχω να σας πω ότι είναι πολύ πολύ πρασινωπό, μυρίζει πάρα πολύ έντονα και πολύ ευχάριστα και είναι φοβερά νόστιμο.

Αν ξέρετε σεις από αυτά αφήστε πληροφορίες στα σχόλια.

Πάντως χτες που έκανα κοτόσουπα με ξινόχοντρο όσο περίμενα έβαλα μια φέτα ψωμί χωριάτικο στην τοστιέρα, την πασπάλισα με το ελαιόλαδο το πρασινωπό και με ρίγανη και το καταβρόχθισα. Για τέτοιο λάδι μιλάμε!

—————————

ΦωτογραφίαGreen Olive Uploaded by McHeras on 22 Sep 10, 6.43AM GMT.

7 thoughts on “Ελαιόλαδο ψυχρής συμπίεσης. Πρασινωπό και νόστιμο

  1. Με απλά λόγια, ελαιόλαδο ψυχρής έκθλιψης σημαίνει ότι όταν ο καρπός της ελιάς συνθλίβεται για να βγάλει τους χυμούς της, αυτό γίνετε σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Αυτός είναι και ο καλύτερος τρόπος ώστε να παραχθεί «ατόφιο» ελαιόλαδο. Δυστυχώς από την εποχή που σταματήσαμε να βγάζουμε το λάδι με τις μυλόπετρες και περάσαμε στα βιομηχανικού τύπου φυγοκεντρικά ελαιουργία, επικράτησε εσφαλμένα η άποψη πως όσο πιο ζεστό είναι το περιβάλλον που συνθλίβεται ο καρπός της ελιάς τόσο πιο πολύ λάδι θα παραχθεί. Οπότε οι άσχετοι ελαιουργοί ρίχνουν ζεστό νερό στο πεδίο μάλαξης της ελαιοζύμης, ανεβάζουν την θερμοκρασία στο περιβάλλον μάλαξης της ζύμης και παράγουν σχεδόν τηγανισμένο ελαιόλαδο. Το οποίο και τηγανισμένο να μην θεωρείται σίγουρα έχει χάσει πολλά από τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του.

    Εγώ ένα πράγμα έχω να πω, το ελαιόλαδο είναι το χρυσάφι της διατροφής και δεν πρέπει να λείπει από κανένα σπίτι.
    Επειδή γίνονται πολλές κομπίνες όμως που δεν θα τις μάθει ποτέ ο καταναλωτής, αν δεν έχετε κάποιο γνωστό ή έμπιστο παραγωγό να σας προμηθεύει με ελαιόλαδο, τότε να αγοράζετε ελαιόλαδο που είναι αποκλειστικά «εξαιρετικό παρθένο» και κατά προτίμηση από αγροτικό συνεταιρισμό παραγωγών 😉

  2. Γειά σας,χάρικα γι’αυτά που γράφετε για το ελαιόλαδο ψυχράς έκθλιψης.
    Είμαι παραγωγός ελαιολάδου ψυχράς έκθλιψης,και θα ήθελα να ρωτίσω πόσω αγοράζεται το ένα λίτρο στην Αγγλία; Ευχαριστώ.

    • Γεια σου Μανώλη – τιμές λιανικής για αυτό το ελαιόλαδο που το τρώμε κατευθείαν στο ψωμί (μιαμ μιαμ) στο Λονδίνο είναι περίπου 3 με 4 λίρες το λίτρο. Το βρίσκουμε σε 5λιτρα τενεκεδάκια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *