Μαθαίνοντας από τα λάθη | Σοκολατάκια με θαλασσινό αλάτι του Nigel Slater

Nigel Slater's Sea salt chocolate snaps

See the English version of this postΤελευταία παρακολουθώ μία εκπομπή στο BBC που λέγεται  Simple Cooking  με τον Nigel Slater‘s (που χρειάζεται καινούριο website). Είναι ένας πολύ γνωστός σεφ και πολύ συμπαθητικός. Ο λόγος που ξεκίνησα να την παρακολουθώ ήταν οι καταπληκτικοί τίτλοι. Θέλω να φτιάξω ένα γλυκό για τους τύπους που σκεφτήκανε την ιδέα να έχουν τους τίτλους των συνταγών και των επεισοδίων πάνω σε πακέτα φαγητών. Είναι γλύκα!

Συνέχισα να παρακολουθώ διότι ο τύπος έχει πολύ ενδιαφέρουσες συνταγές. Παρόλο που μόνο που τον βλέπω κουράζομαι. Περπατάει σε κάθε επεισόδιο τα χιλιόμετρα για να πάει από το ντουλάπι στο ψυγείο κι από το φούρνο στον κήπο. Η κουζίνα του Μαραθωνοδρόμου!

Το δεύτερο επεισόδιο της σειράς λέγεται «Surf and Turf» και ουσιαστικά συνδιάζει διάφορα φαγητάκια με αλάτι. Βασικώς ειπείν. Αν και το κάνει με πολύ καλύτερο στυλ από ότι το περιγράφω. Μία συνταγή από το επεισόδιο έπρεπε οπωσδήποτε να δοκιμαστεί (κάτι μου είπε για τη μανούλα μου), τα σοκολατάκια μου με θαλασσινό αλάτι (Sea salt chocolate snaps). Τα κατάφερα να τα φτιάξω σήμερα – τα απογεύματα της Παρασκευής κάνω κούρα ηρεμίας στην κουζίνα συνήθως.

Δείτε τη συνταγή στο BBC (έχει και βίντεο) και αν σας ενδιαφέρει ιδού και μερικές σημειώσεις από τα λάθη μου. Σα να λέμε μια ανάρτηση Learn From My Fail.

Σοκολάτα

Νομίζω ότι το πιο σημαντικό πράγμα με τούτη τη συνταγή είναι να διαλέξετε τη σοκολάτα που πραγματικά σας αρέσει. Διάλεξα μία με 70% κακάο και τελικά ήταν πολύ πικρή για τα γούστα μου. Στον έρωτα μου άρεσε πάρα πολύ γιατί προτιμάει τη σοκολάτα υγείας. Κι εγώ εδώ που τα λέμε αλλά όχι και τόσο πικρή! Οπότε, εκεί που λέει ο Nigel Slater ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποια σοκολάτα σας αρέσει, ε, ακούστε τον!

Στάσου μύγδαλα και ζάχαρη

Η συνταγή λέει μια μεγάλη ριξιά ζάχαρη για τα στάσου μύγδαλα αλλά δε νομίζω ότι είναι αρκετή. Νομίζω περίπου 2 κουταλιές της σούπας θα ήταν καλύτερα. Βέβαια μπορεί να μου φαίνεται γιατί η σοκολάτα μου ήταν πολύ πικρή. Περισσότερη ζάχαρη στα στάσου μύγδαλα θα είχε ισορροπήσει λίγο τη γεύση.

Μην υποτιμάς τη σοκολάτα

Σε κάποιο σημείο υποτίθετε ότι απλώνεις τη λιωμένη σοκολάτα στη λαδόκολλα και είναι τελικά παιχνιδάκι να υποτιμήσεις το πόση σοκολάτα έχεις εκεί. Κάθε μικρός δίσκος που έκανα τελικά βγήκε μπόλικος και καθόλου λεπτός όταν η σοκολάτα κρύωσε. Οπότε νομίζω δε χρειάζεται ο φόβος, δεν θα βγουν πολύ λεπτά.

Προσθέστε όλα τα στάσου μύγδαλα και τα φυστίκια Αιγίνης

Ακριβώς επειδή υποτίμησα την ποσότητα της σοκολάτας δεν έβαλα όλα τα στάσου μύγδαλα και τα φυστίκια Αιγίνης. Ρε παιδί μου, κάπως μου φάνηκαν… σαν πολλά ήταν. Βέβαια όταν η σοκολάτα κρύωσε ήταν λίγα. Θα ήταν πολύ πλουσιότερα τα σοκολατάκια αν είχαν κι άλλα στάσου μύγδαλα και φυστίκια Αιγίνης. Την επόμενο φορά μου φαίνεται θα απλώσω πολύ πιο λεπτή στρώση σοκολάτας και πολύ περισσότερα φυστικοπράγματα.

Αχέμ. Χρησιμοποιούμε αλάτι

Εντάξει, το παραδέχομαι, δεν χρησιμοποίησα μεγάλες νιφάδες αλατιού. Δηλαδή ένα από τα βασικά συστατικά. Και δεν το έκανα διότι η ξεμυαλισμένη ξέχασα να αγοράσω. Έχω φάει σοκολάτα με αλάτι και παρόλο που έπαθα τη μεγάλη έκπληξη ήταν πολύ νόστιμο το αποτέλεσμα. Οπότε την επόμενη φορά θα έχω και αλάτι. Διότι θα υπάρξει όντως επόμενη φορά.

Φυσικά, όλα τούτα δε σημαίνουν ότι δεν χλαπακιάσαμε περισσότερα σοκολατάκια από ότι έπρεπε. Μάλλον το εντελώς αντίθετο έγινε.

Ακόμα γλύφουμε σοκολάτα από τα μουστάκια μας ένα πράγμα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *