Το e-ΚΨΜ της κουζίνας μας Ι

Plain blue and pink polyurethane kitchen sponges

See the English version of this post

Τα μικρόβια βρίσκονται παντού στο περιβάλλον μέσα και έξω από το σπίτι αλλά και επάνω στο σώμα μας. Τις περισσότερες φορές είναι ακίνδυνα και συχνά βοηθάνε στη καλή λειτουργία του οργανισμού μας. Για παράδειγμα τα βακτήρια του στομαχιού βοηθάνε στην καλή πέψη ενώ τα βακτήρια του δέρματος μας προστατεύουν από μολύνσεις. Παρόλα αυτά, υπάρχουν κάποια μικρόβια τα οποία είναι επικίνδυνα για την υγεία μας, ειδικά όταν εισέρχονται στον οργανισμό μας μέσω των τροφών.

Τι σχέση έχει το e-ΚΨΜ με όλα αυτά θα μου πείτε. Αν στο μυαλό σας έχετε κάποια σκοπιά στον Έβρο, τα μπούτια της Μαρίας, τις φυλακές που σας μένουν να υπηρετήσετε ή το αμόρε σας που θα σας πάρει σήμερα τα ξημερώματα τηλέφωνο να βγάλετε μαζί το γερμανικό νούμερο, είστε εδώ για λάθος λόγο! Το e-ΚΨΜ είναι απλώς ένα ακρωνύμιο που θα έχουμε για να θυμόμαστε εύκολα τους κανόνες υγιεινής για την αποφυγή τροφικών δηλητηριάσεων στο σπίτι (όταν επιστρέψει το αμόρε από τον Έβρο, έχετε καλύτερα πράγματα να κάνετε μετά το φαγητό). Κάθε ένα από τα γράμματα είναι μια λέξη που αντιστοιχεί σε ένα κανόνα υγιεινής που πρέπει να ακολουθούμε.

Οι βασικοί κανόνες στην κουζίνα είναι κατά βάση οι συμβουλές της μαμάς που σαν φοιτητές ξεχάσαμε γιατί ήταν δουλειά του Κώστα του σουβλατζή να μας τρέφει – όχι ότι ο Κωστάκης ήταν και κανένα τέρας υγιεινής…

Σήμερα λοιπόν θα ξεκινήσουμε με το e και για το υπόλοιπο ΚΨΜ θα σας κρατήσω σε αγωνία μέχρι το επόμενο post.

Το e λοιπόν βγαίνει από την Επιμόλυνση (με λίγη φαντασία – δεν μου ερχόταν βασικά καλύτερη έμπνευση για άλλο ακρωνύμιο).

e : Επιμόλυνση

Όπως είπαμε πιο πάνω, τα μικρόβια βρίσκονται παντού. Μπορούν να εισβάλλουν στο φαγητό μας από πήγες όπως τα χέρια μας, τις πετσέτες, τα σφουγγάρια και τα βετέξ που χρησιμοποιούμε στην κουζίνα, από έντομα και ζωύφια που κάθονται πάνω στο φαγητό μας (ιδιαίτερα τώρα το καλοκαίρι), από κατεστραμμένα ή βρώμικα μαγειρικά σκεύη και επιφάνειες στην κουζίνα, ακόμα και να μεταφερθούν από το ένα φαγητό στο άλλο.

Για να αποφύγουμε λοιπον την επιμόλυνση πρέπει να:

    • Πλένουμε καλά τα χέρια μας πριν ξεκινήσουμε το μαγείρεμα και μεταξύ χειρισμών διαφορετικών τροφών π. χ. αφού κόψουμε το κρέας και πριν κόψουμε τα λαχανικά. Επίσης αν πιάσουμε το πρόσωπό μας και αφού πάμε τουαλέτα (ο Κώστας ο σουβλατζής δεν το έκανε πάντα αυτό, αλλά είπαμε δεν τον έχουμε για πρότυπο!!!)
    • Μαζεύουμε τα μαλλιά μας ώστε να μην πέφτουν τρίχες μέσα στο φαγητό ή πάνω στις επιφάνειες της κουζίνας
    • Αποφεύγουμε να πιάνουμε το πρόσωπό μας (μύτη, μάτια, κτλ) γιατί είναι εύκολο να μεταφέρουμε μικρόβια στο φαγητό αλλά και από το φαγητό στο πρόσωπό μας.
    • Χρησιμοποιούμε καθαρές πετσέτες, σφουγγάρια, κτλ για να καθαρίσουμε τις επιφάνειες τις κουζίνας ειδικά αν φτιάχνουμε φαγητά που δεν θα μαγειρευτούν στην συνέχεια π. χ. σαλάτες
    • Αποφεύγουμε να αφήνουμε φαγητά ξεσκέπαστα στους πάγκους της κουζίνας (εκτός κι αν είναι ζεστά) για να μην έρχονται σε επαφή με έντομα κτλ.
    • Τα ωμά κρέατα, ψάρια και λαχανικά να μην έρχονται σε επαφή μεταξύ τους και να μην έρχονται σε επαφή με μαγειρεμένα φαγητά (η υψηλή θερμοκρασία σκοτώνει τα μικρόβια αλλά τα μαγειρεμένα φαγητά έχουν ήδη μαγειρευτεί!)
    • Προσέχουμε ώστε τα υγρά του ωμού κρέατος να μην έρχονται σε επαφή με άλλα τρόφιμα μέσα στο ψυγείο. Γι αυτό βάζουμε πάντα το κρέας σε κλειστό δοχείο στον πάτο του ψυγείου.

Βήμα 2

  • Δεν χρησιμοποιούμε ΠΟΤΕ την ίδια πλάκα κοπής, (ελληνιστί chopping board), ή μαχαίρι για ωμό κρέας, κοτόπουλο, ψάρι και λαχανικά. Αποφεύγουμε να πλένουμε το κρέας πριν το μαγείρεμα. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να πιτσιλίσουμε γύρω τριγύρω στέλνοντας τα μικρόβια σε όλες τις γύρω επιφάνειες.
  • Αν χρειαστεί να πλύνουμε το κρέας (π.χ όταν πρέπει να βγάλουμε εμείς τα εντόσθια από την κότα) το κάνουμε πολύ προσεκτικά – η ροή του νερού να μην είναι πολύ δυνατή και κρατάμε το κρέας χαμηλά μέσα στο νεροχύτη.

Επίσης για τους τελειομανείς:

  • Να φοράμε ποδιά την οποία μπορούμε να πλένουμε εύκολα αν χρειαστεί
  • Επίσης καλό είναι ο κάδος σκουπιδιών να κρατείται γενικά κλειστός γιατί μπορεί να μαζέψει ζωντανούς οργανισμούς (από μικρούς μέχρι μεγάλους π. χ. γκριζοπούς) που μετά θα μεταναστεύσουν στο φαγητό μας.

Περαιτέρω διάβασμα για όσους ενδιαφέρονται:

——————-
Φωτογραφία: Plain blue and pink polyurethane kitchen sponges by Horia Varlan

5 thoughts on “Το e-ΚΨΜ της κουζίνας μας Ι

  1. Μπράβο, πολύ ωραίο ποστ! Επιμένω πολύ στην καθαριότητα της κουζίνας. In fact αυτή την στιγμή κάνω διάλειμμα από τον καθαρισμό με χλωρίνη των επιφανειών χιχιχι.
    Μόνη αναρώτηση σχετικά με το πλύσιμο του κρέατος το οποίο πώς να μην γίνει; Εγώ πάντοτε το πλένω στοιχειωδώς με τρεχούμενο νερό πριν το μαγειρέψω γιατί όσο να πεις και στο κρεοπωλείο (και πριν) έχει κάνει σχετικό βακτηριδιακό ταξιδάκι.

    • Καλή ερώτηση! Το ξέπλυμα δεν είναι επαρκής τρόπος να μειώσουμε τα μικρόβια που μπορεί να βρίσκονται στην επιφάνεια του κρέατος. Άλλωστε τα παθογόνα μικρόβια θα σκοτωθούν με το σωστό μαγείρεμα έτσι κι αλλιώς. Ξεπλένοντας το κρέας παίρνουμε το ρίσκο να διασπείρουμε τα βακτήρια σε επιφάνεις γύρω γύρω, επιμολύνοντας άλλα τρόφιμα, χωρίς να έχουμε κάποιο ουσιαστικό όφελος από αυτό.

  2. Pingback: Το e – ΚΨΜ της κουζίνας μας II: Κ- Καθαριότητα | Digital Scullery

  3. Καλημέρα! Σήμερα ανακάλυψα την ωραία σας σελίδα και την …ξεψαχνίζω! Μια ερώτηση έχω μόνο: Υπάρχουν κάπου το 3ο και 4ο μέρος του άρθρου; Δε μπορώ να τα βρω.

    • Γεια σου Ειρήνη! Ευχαριστούμε για τα καλά λόγια 🙂

      Μάλλον πρέπει να απολογηθώ γιατί δεν έχω προλάβει να ανεβάσω το τρίτο και το τέταρτο μέρος της σειράς.

      Το τρίτο μέρος όμως είναι σχεδόν έτοιμο και θα ανέβει σύντομα. Όταν έχεις χρόνο ξαναπέρνα από τη γειτονιά μας μια βόλτα για να το δεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *