Η καλή μας η Sugarenia ένιωσε τη θεία Σοφία που δεν της βγαίνει καλή η σπανακόπιτα και έστειλε μιαμ μιαμ σπανακόπιτα της ευκολίας
———————–
Καλώς εσμίξαμε, κοπέλια. Σκουτελοβαρίσκω σας και τα λοιπά.
Καθώς είμαι φριλάνσερ τρομάρα μου και αναγκαστικά δουλεύω από το σπίτι, η αλήθεια είναι ότι δεν μπορώ να ξημεροβραδιάζομαι πάνω από τα τσικάλια. Γι’αυτό λοιπόν οι συνταγές οι δικές μου έχουν τρία χαρακτηριστικά: γρήγορες, εύκολες και με λίγα υλικά γιατί οι καιροί είναι δύσκολοι και η κρίση θα βαστήξει μέχρι το 2015.
Πώς μπορεί όμως μια σπανακόπιτα να είναι και γρήγορη και εύκολη για σε τον άσχετο και να μην είναι η ετοιματζίδικη της κατάψυξης; Ευκολάκι:
* 1 συσκευασία φύλλο κουρού (περιέχει 2 φύλλα)
* 1 κεσεδάκι (400 γρ.) φέτα
* 1 κιλό σπανάκι κατεψυγμένο (κατά προτίμηση ψιλοκομμένο, όχι σε φύλλα)
* 1 φρέσκο κρεμμυδάκι
* λίγο άνηθο
* πολύ πιπέρι
* 1 αυγό (προαιρετικά)
Πριν αρχίσετε, ανάψτε το φούρνο σας στους 180 βαθμούς να ζεσταίνεται, πάνω και κάτω αντίσταση. Μην κάνετε καμιά πατάτα και το γυρίσετε σε τίποτα 220 γιατί θα φάτε πάλι σουβλάκια το μεσημέρι και είναι κρίμα.
Ρίξτε λίγο ελαιόλαδο (καναδυό δάχτυλα σε ποτήρι του κρασιού) σε μια κατσαρολίτσα μεγαλούτσικη που να μην κολλά. Ψιλοκόψτε το κρεμμυδάκι (και το άσπρο και το πράσινο μέρος του) και ρίξτε το στην κατσαρόλα με το λάδι. Ανάψτε το μάτι σε μέτρια δυνατή φωτιά (εγώ το βάζω στο 2.5, το max είναι 3 – αν έχετε άλλο σύστημα κουζίνα εσείς, κάντε μέθοδο των τριών και βρέστε).
Σε λίγο το κρεμμυδάκι θ’αρχίσει να τσιτσιρίζει. Μην πανικοβληθείτε, βάλτε ένα γάντι να μην καίγονται τα κρινοδάχτυλά σας και πάρτε μια κουταλίτσα και φέρτε το δυο βόλτες να βραχεί από το καυτό λάδι και ν’αρχίσει να μυρίζει ωραία. Ανάψτε και κανένα απορροφητήρα στην παρούσα φάση να μη βρωμέσει όλο το σπίτι. Επίσης βγάλτε ένα σουρωτήρι και ακουμπήστε το μέσα στο νεροχύτη ή πάνω σε πιάτο μεγαλωπό.
Όταν το κρεμμυδάκι μαραθεί αρκετά και μαλακώσει (πριν καεί όμως ε), ανοίξτε το σπανάκι (με προσοχή μην πιάσει τον κόσμο), ρίξτε το όπως είναι στην κατσαρόλα και σκεπάστε τη. Αυτό το κάνουμε για να ανακυκλωθεί ο αέρας και να ξεπαγώσει το σπανάκι εύκολα και όχι σε 3 ώρες. Ανακατέψτε κανα δυο φορές όταν το ακούσετε να τσιτσιρίζει και ξανασκεπάστε. Σε περίπου 5-7 λεπτά το σπανάκι θα έχει γίνει από έτσι…
…έτσι:
Δηλαδή νιανιά. Αυτό θέλουμε.
Όταν το σπανάκι γίνει νιανιά, ανακατέψτε το μια σβούρα ακόμα και αφήστε το να πιει το νερό που έβγαλε. Όταν μείνει στεγνό στην κατσαρόλα, σβήστε το μάτι να μην λαμπαδιάσετε και αδειάστε το (με προσοχή) μέσα στο σουρωτήρι. Εκεί το πατάτε καλά καλά με την κουτάλα να βγάλει όσο το δυνατόν περισσότερα υγρά, για να μη γίνει η πίτα σούπα. Το αφήνετε στην άκρη.
Παίρνετε μια μεγάλη λεκανίτσα και ρίχνετε μέσα τη φέτα. Με ένα πηρούνι και κάμποση υπομονή την κάνετε κι αυτή νιανιά – ή τουλάχιστον τρίμματα, για να ανακατευτεί ωραία με το σπανάκι.
Σ’αυτή τη φάση μπορείτε να προσθέσετε τον άνιθο για άρωμα, κάπως έτσι:
Προσθέστε τώρα και το σουρωμένο σπανάκι στο μίγμα κι ανακατέψτε να γίνει όλο ένα. Αν έχετε κανένα αυγουλάκι φρέσκο στο ψυγείο, σπάστε το μέσα για να γίνει η γέμιση πιο νόστιμη και «δεμένη».
Αφήστε την λεκάνη στην άκρη (κι αυτή – ελπίζω η άκρη σας να είναι μεγάλη να χωράει). Πάρτε ένα μεγάλο ταψί ορθογώνιο, ρίξτε μια μεγάλη στάλα λάδι μέσα και χρησιμοποιήστε ένα πινέλο για να το λαδώστε.
Ανοίξτε προσεκτικά τα φύλλα κουρού. Όταν θελήσετε να τα ανοίξετε, προσέξτε να μην έχουν κολλήσει μεταξύ τους και κάνουν τρύπες και χαλάσουν. Αν είναι ακόμα κρύα, ακουμπήστε τα στην κουζίνα κοντά (αλλά όχι πάνω) στο ζεστό μάτι για να ζεσταθούν πιο γρήγορα.
Απλώστε το ένα φύλλο στο λαδωμένο ταψί να πιάσει όλο τον πάτο, προσεκτικά να μην σας διπλώσει. Πάνω σε αυτό ρίχνετε όπως είναι τη γέμιση που φτιάξαμε και τη στρώνετε με μια κουτάλα να πάει ομοιόμορφα σε όλο το φύλλο. Να, έτσι:
Από πάνω βάζετε – επίσης προσεκτικά – το δεύτερο φύλλο. Πάρτε ένα πηρούνι και με το πίσω μέρος του πατήστε τα δύο φύλλα γύρω γύρω στο ταψί να κολλήσουν. Έπειτα πάρτε ένα μαχαίρι και χαράξτε την σε κομμάτια, για να φεύγει ο ατμός όσο ψήνεται και να μην σας σπάσει το πάνω φύλλο. Επίσης αν θέλετε, απλώστε με ένα πινελάκι προσεκτικά λίγο γάλα πάνω, έχω ακούσει ότι κάνει το φύλλο να κοκκινίζει όμορφα και να είναι τραγανό.
Αν κάνατε τα παραπάνω προσεκτικά, λογικά θα έχετε κάτι τέτοιο:
Αυτό ήταν. Βάλτε τη στο φούρνο και ψήστε την για 40 – 50 λεπτά (δείτε το χρώμα της) στους 180 βαθμούς.
Μην ξεχάσετε να πάρετε τηλέφωνο τη μάνα σας να την καταπλήξετε.
——————————————————
ΕΙΠΕ ΚΑΙ ΕΛΑΛΗΣΕ:
Sugarenia
blog – Twitter
——————————————————
Με κάνεις περήφανη:)
tip: Άμα τυχόν και βγει η γέμιση λίγο-λίγο πιο «χυμώδης» και για να μην παπαρώσει το φύλο και δεν βγει κραστανιστή ως πρέπει, ρίχνω στη γέμιση ή μια κουταλιά τραχανά ψιλο-αλεσμένο, ή μια κουταλιά χυλοπίτες (αλεσμένες στο Multi) ή κανά δυο κουταλές φρυγανιά τριμένη. Η μάνα μου το χει πει το κόλπο και πιάνει:)
Κι αν σκεφτείς ότι πριν ένα χρόνο δεν ήξερα να βράσω ούτε αυγό ε ε ε ε 😛
Ωραίο το κολπάκι, θα το χρησιμοποιήσω αν μου λασπώσει καμιά φορά.
ήξερες και πριν ένα χρόνο, εγώ είχα φάει απ τα χεράκια σου και πριν, απλά δεν το χρειαζόσουν συχνά. Still με κάνεις περήφανη γιατί είσαι μερακλού (μπουαχαχα)
Σου πω και πως να κάνεις super κιμαδόπιτα (της ευκολίας πάλι) να ψαρώσεις το σύμπαν όλο:P
Αν σου πω ότι τελευταία κάτι με έπιασε με τη σπανακόπιτα και αγοράζω συνέχεια από τον φούρνο; Σκεφτόμουν μάλιστα να βρω συνταγή για να τη φτιάχνω μόνος αντί να την αγοράζω. Συνεπώς you are a life saver 🙂
Μα είναι πανεύκολη! Τρία πραγματάκια θέλει από το supermarket κι είσαι έτοιμος 🙂
Αν και δεν την λες σκέτη σπανακόπιτα με τόση φέτα, μάλλον σπανακοτυρόπιτα από τις βαρβάτες 😛
Εμένα μ’αρέσει και με πολύ λίγη φέτα – ίσα ίσα – αλλά με αρκετό πράσο. Λίγο πιο χορτοπιτέ δηλαδή.
Παραγγελιές μπορούμε να κάνουμε; Είχα δει παλιά στην TV να κάνουν μαραθόπιτα. Παίζει να βρούμε καμιά συνταγή δοκιμασμένη; 🙂
Μαραθόπιτες γενικά παίζουν πολύ στην Κρήτη – ειδικά αυτή την περίοδο που τα χόρτα οργιάζουν. Εγώ δεν ξέρω να κάνω γιατί στο σπίτι γενικά δεν τα τρώνε τα μάραθα μερικοί μερικοί (ahem).
Αλλά αν υποπέσει τίποτα στην αντίληψή μου θα σου πω 🙂
ΘΕΑ!! Γιατί όπως έχω ξαναπεί το κατεψυγμένο λαχανικό ΔΕΝ είναι ντροπή!!
Θα βάλω βέβαια άλλο φύλλο γιατί κουρού στην αλλοδαπή δε βρίσκω, και πράσσο γιατί μ’αρέσει, αλλά ΚΑΤΕΨΥΓΜΕΝΟ!
Ευχαριστώ πολύ, πάω να εκτελέσω!!
Χαχαχα! Καλή επιτυχία 🙂