Τώρα που πλησιάζουν τα Χριστούγεννα και μιας και η θεία Σοφία κατοικεί στα εξωτερικά είπα να γράψω για το τί περιλαμβάνει το δείπνο των Χριστουγέννων στην Αγγλία ή και στο Ηνωμένο Βασίλειο γενικά.
Πρώτα από όλα μπορεί να λέμε δείπνο αλλά συνήθως είναι μεσημέρι προς απόγευμα.
Contrary to popular belief που λένε και στο χωριό μου, δεν κάνει όλος ο κόσμος γαλοπούλα στην Αγγλία. Η μεγάλη πλειοψηφία όμως κάνει.
Η γέμιση δεν είναι κάτι που συνηθίζεται παντού όμως (γω κάνω μία με κάστανα. μιαμ μιαμ).
Συνήθως την αγοράζουν κατεψυγμένη και την αφήνουν να ξεπαγώσει κανα δυο μέρες. Υπάρχουν μάλιστα και διαφημίσεις στην τηλεόραση για το ότι μπορεί να πάθεις τα μύρια όσα αν δεν την έχεις ψήσει καλά και δεν την έχεις αφήσει να ξεπαγώσει σωστά.
Όταν τη σερβίρουν την κόβουν πάρα πολύ λεπτά κομμάτια, σχεδόν ζαμπόν – είναι ένα από τα χαρακτηριστικά που σιχαίνομαι όταν τρώω Christmas dinner σε κάποια pub. Σου φέρνουν τρεις φέτες γαλοπούλα ζαμπόν και κάνουν λες και σου δώσαν κανονικό κρέας. Βάλε ρε τσιγκουναριό λίγο κρεατάκι να μας δει ο Θεός!
Πάρα πολύς κόσμος κάνει και χήνα. (Θυμάστε το Christmas Carol του Dickens;) Εναλλακτικά κάνουν ham – χοιρινό στο φούρνο σιγοψημμένο (θα άρεσε στον Προφήτη αυτό)
Τα pigs in blankets είναι ένα από τα παραδίπλα που λέμε (γιατί με τους τεχνικούς όρους έχω και μία άνεση)
Είναι λουκανικάκια τυλισμένα στο μπέηκον και ψημμένα στο φούρνο. Γιαμ γιαμ!
Ετούτη είναι η σαλτσούλα, cranberry sauce δηλαδής σάλτσα από εκείνα που ‘ναι σα μούρα αλλά κόκκινα (φίγγια;). Σαφώς αυτό είναι γλυκό.
ΜΗΝ ΤΗΝ ΞΥΝΙΖΕΙΣ τη μούρη σου, ο συνδιασμός είναι καταπληκτικός, ειδικά αν συνοδεύεται από κρεμώδες τυρί με λίγη μουχλίτσα απ’ όξω. Το έδωσα να το δοκιμάσει Κρητίκαρος (που κάνει και Μυζηθροπιτάκια) και έγλειφε και τα δάχτυλα του.
Εναλλακτική σάλτσα είναι η bread sauce πλην δεν την έχω δοκιμάσει ποτέ γιάντα το νιανια το ψωμί μου κάνει μπλιαχ (πώς εκφράζομαι έτσι η γυναίκα, νόμπελ ποίησης μου πρέπει)
Οι ψητές πατάτες είναι all time winner. Ψήνονται ΜΕ τη φλούδα κι αν είναι μάγκας ο μάγειρας η φλούδα γίνεται κρατσανιστή.
Σίγουρα υπάρχουν και λαχανικά βρασμένα ή στον ατμό.
Αυτά που σιχαίνονται όλοι οι πιτσιρικάδες στην Αγγλία είναι τα λαχανάκια Βρυξελλών όμως και συνήθως τα βρίσκεις σε κάθε χριστουγεννιάτικο τραπέζι.
Δεν είναι παραδοσιακό αλλά σε πολλά σπίτια βλέπεις και yorkshire puddings. Στην παραπάνω φωτογραφία είναι αυτά που μοιάζουν με στρογγυλά κυπελάκια από ζύμη. (σημείωση, κοίτα το κρέας. Κατάλαβες τί εννοώ «κόβεται σαν ζαμπόν» παραπάνω έτσι;)
Το Yorkshire Pudding είναι ειλικρινά το πιο άνοστο πράγμα που έχω φάει EVER γι’αυτό συνοδεύεται από gravy, μια σάλτσα με δυνατή μυρωδιά και καφετί χρώμα που γίνεται από το ζωμό του κρέατος – εξ ου και δεν εμφανίζεται παραδοσιακά στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι γιατί για να κάνεις gravy χρειάζεσαι ζωμό από γελαδινό κρεατάκι. Τώρα βέβαια υπάρχουν έτοιμες σε σκόνη.
Και φτάνουμε στα γλυκά.
Ετούτο είναι το Christmas Pudding. Είναι ένα γλυκό από φρούτα, σταφίδες κλπ που ανακατεύεται με απίστευτες ποσότητες καφέ ζάχαρης και μολάσας (μολάσα το λέμε καλέ στα Ελληνικά;) και με brandy. Επίσης είναι matured – με άλλα λόγια δεν την τρως φρέσκια αλλά να την αφήνεις εβδομάδες να ωριμάσει.
Υπάρχουν οικογενειακές συνταγές που περνάνε από μάνα σε κόρη. Είχα μια συνάδελφο που η οικογενειακή τους συνταγή απαιτούσε το pudding να ωριμάσει για 3 μήνες. (μπλιαχ;)
Στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι της βάζουν φωτιά (το brandy που λέγαμε) και συνήθως τη συνοδεύουν με κρέμα (σε υγρή μορφή, όχι σαντιγί).
Ιδού και μερικές ακόμα φωτογραφίες να τη θαυμάσετε.
Άλλο γλυκό των Χριστουγέννων είναι τα Mince pies
Κυριολεκτικά το mince pies σημαίνει κιμαδόπιτα. Παραδοσιακά φτιάχνονται με ένα μείγμα από κιμά, σταφίδες, καφέ ζάχαρη και μπαχαρικά.
Δε μου χει τύχει ποτέ να φάω με κιμά (νομίζω) – πλέον είναι μόνο τα υπόλοιπα εκεί μέσα. Το γύρω γύρω είναι σαν τάρτα. Γενικά είναι πολύ γλυκό πράγμα, λιγώνει κάπως.
Ιδού λοιπόν τα βασικά για το Χριστουγεννιάτικο δείπνο στη Βρετανία.
Αν ξέρεις παραδόσεις από άλλες χώρες μην ξεχάσεις να μας τις στείλεις.
—————
Featured φωτογραφία: Christmas Dinner by Brian Johnson & Dane Kantner
Εννοείται πως με αρέσει το μπουτάκι το σιγοψημένο..
Όταν ξανακάνω θα ανεβάσω συνταγή…
Α, η γαλοπούλα είναι ίσως το μοναδικό κρεατικό που δε μου αρέσει σχεδόν σε καμία της μορφή… ευτυχώς εμείς στο σπίτι κάνουμε γουρούνι πάντα 😀
Αντε άλλη μία..
τα cranberry στο χωριό μου τα λένε κράνα… και ναι, ΓΑΜΟΥΝ!!!
Ένα. Η γαλοπούλα είναι στεγνό και άχαρο πουλί. Γι αυτό καλό είναι να κόβεται λεπτούλικη γιατί αλλιώς …γκώνει. Αλλά να φας αδερφέ, όχι δυο φετάκια όπως τρώμε το σαλάμι από το τάπερ στα όρθια!
Δύο. Η κοκκινογλυκούλικη σάλτσα είναι από τα πιο νόστιμα πράματα στο αγγλικό τραπέζι. Εμείς στο σπίτι όμως, ένεκα που είμαστε ολίγον αμερικανάκια, τρώμε το άχαρο πουλί με gravy (στο οποίο η μάνα λιώνει μέσα και καστανάκια και σλουρπς)
Τρία. Το ham pου λέμε είναι πεντανόστιμο! Πέρσυ το είχε ψήσει η μάνα (μετά από επιθυμία του πατέρα) και είχε βάλει χυμό πορτοκάλι και ανανά. Λουκουμάκι προφήτη, άλλο να στο λέω άλλο να το τρως!
Τέσσερα. Αυτό το christmas pudding είναι ό,τι χειρότερο έφαγα ποτέ στην Αγγλία. Αηδία ρε φίλε, τι άνθρωποι είναι αυτοί!!
Πέντε. Το νοστιμότερο πράγμα που τρώνε οι άγγλοι είναι αυτή η πίτα του βοσκού. Δεν την τρώνε ως φαίνεται τα χριστούγεννα αλλά εμείς πέρσυ την φτιάξαμε σπίτι την πρωτοχρονιά μαζί με τα άλλα.
προφήτα μου, άμα πας στο χωριό σου μάζεψε κράνα να μου στείλεις να κάνω ρακί με κράνα που θέλω αλλά εδώ δεν έχει
Με πρόλαβε ο προφήτης για τα κράνα!
Τη μελάσσα την είπε άλλος;;
Με αυτά και με εκείνα , εμένα μου άνοιξε η όρεξη!!
Κατερινάκι στο χωριό μου δε νομίζω να έχουν κράνα εκτός από κανα περβόλι ή στον Προμπονά που φτιάχνει τα λικέρ…. για πατάτες όμως, όσες θες 😀
Τώρα που είπες ρακί, έχεις κανα καλό πράμα να προμηθευτούμε; 😀
Βγάλαμε ρακή φέτος σε δυο φίλους, η μια δεν πέτυχε (και ο έρμος αυτός έχει καφενείο κι έπαθε ζημιά). Την άλλη δεν την έχω δοκιμάσει ακόμα γιατί έχω από πέρσυ υπόλοιπο. Άμα τη δοκιμάσω και είναι καλή θα ενημερώσω πάραυτα για να γίνουν οι προμήθειες
Καλησπέρα κατόπιν εορτής, ελπίζω να πέρασες ωραία Χριστούγεννα. Λοιπόν, πρός ενημέρωσή σου, η σάλτσα cranberry φτιάχνεται απο μικρούς κόκκινους καρπούς, τα κράνα, το δένδρο (η κρανιά) φυτρώνει σε κρύες περιοχές, το έχω δεί στην Ελάτη, Τρίκαλα και φυσικά Μακεδονία. Οι καρποί είναι πικροί όμως τους βράζουν με πολύ ζάχαρη και τους κάνουν γλυκό του κουταλιού και λικέρ.
Επειδή είχα παντρευτεί Αγγλο παλιά με μητέρα διπλωματούχο ζαχαροπλάστισα (απο τότε άρχισα να παχαίνω) είχα δεί πώς έφτιαχνε τη Χριστουγεννιάτικη πουτίγκα. Κατ’ αρχήν η πουτίγκα φτιάχνεται 20 μέρες πρίν τα Χριστούγεννα τουλάχιστον. Η πρώτη είχε ένα ατύχημα (την έφαγε όλη ο σκύλος (λαμπραντόρ), μέθυσε, έπεσε απο τη σκάλα και έσπασε το πόδι του), στη δεύτερη βοήθησα και εγώ. Τη γεμισε με διάφορα αποξηραμένα και καραμελωμένα φρούτα και έριχνε κονιάκ, μισό μπουκάλι τη φορά, ώστε να το τραβήξει..και μετά άλλο τόσο. Σύνολο θα είχε βάλει και 3 μπουκάλια κονιάκ αντίστοιχο με το δικό μας Μεταξά.Με τόσο αλκοόλ μένει εκτός ψυγείου, τίποτα δε παθαίνει. Η ίδια τακτική και γέμιση εφαρμόζεται και για τις αγγλικές γαμήλιες τούρτες, μόνο που μετά τις κλείνουν σε θήκες απο μαρζιπάν, ώστε το πρώτο κομμάτι να μείνει για 1 χρόνο και να κοπεί με τη γέννηση του πρώτου παιδιού.
Τις πληροφορίες απο εδώ http://mylexiko.blogspot.com
euxaristoume polu mas voithisate!!!!