Ένα από τα πιο χρήσιμα πράγματα – που ποτέ και κανείς δεν σκέφτεται να σου τα πει – είναι μία λίστα με το τί πρέπει να έχει το ψυγείο και το ντουλάπι σου, ειδικά όταν είσαι πολυάσχολος και δεν προλαβαίνεις. Όλοι κάπως μαγικά υποθέτουν ότι ξέρεις να κάνεις θαύματα ή ότι έχεις χρόνο να κοιτάς το κοκκινιστό. Ας το παραδεχτούμε. Δεν έχεις.
Σε καμία περίπτωση μη ρωτήσεις τις μανούλες. Με τα χρόνια έχουν μάθει όλα τα κόλπα και θα σου πουν πολλά περισσότερα από ότι χρειάζεσαι. Το αποτέλεσμα είναι ότι θα πετάς τα μισά.
Ως θεία Σοφία λοιπόν είπα να σας γράψω μερικές λίστες των απαραίτητων που έχω μάθει από τα τόσα χρόνια που μένω μόνη μου. Σήμερα θα ξεκινήσουμε από το ψυγείο.
Η λίστα ισχύει και όταν είστε δύο άτομα, εργαζόμενοι και οι δύο με περιορισμένο χρόνο. Φυσικά η λίστα εξαρτάται από το τί προτιμάω να μαγειρεύω εγώ αλλά θα σας δώσει μια ιδέα. Προσθέστε και άλλες ιδέες στα σχόλια.
Γάλα: Μακράν το πιο χρήσιμο από όλα, για τον καφέ, για τα δημητριακά και για συνταγές. Να έχετε πάντα λίγο φρέσκο γάλα στο ψυγείο. Αν δε το πίνετε ποτέ προτιμήστε εβαπορέ σε ατομικές δόσεις. Να υπάρχει γάλα για τον καφέ κάποιου φίλου.
Αυγά: Το πολύ έξι. Βραστά με λάδι και λεμόνι (ή ξύδι), ομελέτα, σκραμπλ για πρωινό, βουτάμε κοτοπουλάκι πριν το τηγανίσουμε κλπ. Άπειρες και γρήγορες λύσεις.
Δες για παράδειγμα τη βίντεο συνταγή Αυγά με πατάτες
Βούτυρο: Δεν πεθαίνει ποτέ. Ό,τι πρέπει για ψωμάκι και συνταγές. Καλύτερα και από αυτό το σκληρό που είναι πλάκα για το μαγείρεμα (προτιμώ αγελαδινό, δε μυρίζει τόσο έντονα) και λίγο από το μαλακό για το ψωμάκι.
Μαρμελάδα: Καλύτερο το μέλι στο ντουλάπι αλλά και η μαρμελάδα είναι γιαμ γιαμ για πρωινό ή σνακ. ΠΟΤΕ ΔΕ ΒΑΖΟΥΜΕ ΥΓΡΟ ΚΟΥΤΑΛΙ ΜΕΣΑ! Αν θέλετε να ζήσει για πολύ πολύ καιρό βάζουμε μέσα μόνο στεγνό κουτάλι και δεν το ξαναβάζουμε στο βάζο αν έχει ακουμπήσει π.χ. το βούτυρο.
Δες για παράδειγμα τη βίντεο συνταγή Μαρμελάδα Φράουλα της Μαμάς Δέσποινας
Τυρί: Πάντα να έχετε κάποιο τυρί μέσα στο ψυγείο. Μακράν αυτό που ζει περισσότερο είναι η Παρμεζάνα καλής ποιότητας. Είναι ήδη τυρί matured. ΜΗΝ ΠΕΤΑΤΕ ΤΗΝ ΠΑΡΜΕΖΑΝΑ. Και πέτρα να έχει γίνει απλά τρίψτε τη πάνω από τα μακαρόνια. Επίσης αν σας αρέσει το τυρί να έχετε φέτα και κάποια γραβιέρα. Αν σας χαλάνε αλλά σας αρέσουν απλά να έχετε μικρές ποσότητες.
Δες για παράδειγμα την ψητή φέτα του Παναγιώτη
Γιαούρτι: Καλύτερα κάποιο πλήρες με χαμηλά λιπαρά. Τρώγεται πάρα πολύ ευχάριστα ως συνοδευτικό σε πικάντικα κρέατα ή και με πατάτες τηγανιτές (καλά δοκιμάστε το πρώτα και τα λέμε μετά). Επίσης είναι ό,τι πρέπει για πρωινό με φρούτα. Κάνει ΚΑΙ φοβερή μαρινάδα για κρέατα.
Αλλαντικά: Δέκα φετούλες το πολύ διότι αν δεν τρώτε συχνά θα σας χαλάνε. Εμένα δε μ’αρέσει το ζαμπόν. Αλλαντικό που ζει καιρό και μπαίνει και σε πολλές συνταγές είναι το σαλάμι αέρος ή μπύρας. Πάει μούρλια με σάλτσες για μακαρόνια.
Φρούτα: Όχι πολλά. Θα σας χαλάσουν. Καλύτερα λίγα π.χ. δυο νεκταρίνια και μερικά βερύκοκα. Ίσα ίσα για να κόψετε μέσα στο γιαούρτι σας για πρωινό ή σνακ. Αν ξεχνιέστε και πετάτε πολλά αποφύγετε τα πολύ ευπαθή φρούτα π.χ. φράουλες. Και μέσα στο ψυγείο δε ζούνε πολύ.
Ντομάτες και αγγουράκια: Οι άλλες πρασινάδες είναι πιο ευπαθείς. Οι ντομάτες και τα αγγουράκια ζουν άνετα μία εβδομάδα στο ψυγείο. Είναι ιδανικές για γρήγορες σαλάτες. Συνδιάστε με παξιμάδι και τσακ μπαμ έχετε γεύμα.
Δες για παράδειγμα μια εύκολη συνταγή μακαρόνια και φρέσκια ντομάτα από την Κωνσταντίνα
Άλλα λαχανικά: Μόνο αυτά που τρώτε συχνά και με ευχαρίστηση. Όλα τα άλλα θα πάνε τσάμπα. Εμάς συνήθως έχει πιπεριές. Της μαμάς Δέσποινας έχει συνήθως καρότα.
Ανοιχτά βαζάκια: Εδώ είμαστε στην κατηγορία που κατηγορούν οι μανούλες και οι σοβαροί σεφ. Αδιαφορήστε. Αν μπορούσαμε να ψήνουμε στο γκριλ πιπεριές φλωρίνης κάθε μέρα δε θα χρειαζόμασταν αυτή τη λίστα. Επίσης, λέω «ανοιχτά βαζάκια» γιατί τα αεροστεγώς κλειστά πάνε στο ντουλάπι. Στο ψυγείο μας εμείς έχουμε συνήθως βαζάκια με πιπεριές φλωρίνης, κάπαρη, αγγουράκια τουρσί (μικρίτσικα) και καρδιές αγγινάρας. ΟΛΑ αυτά μπαίνουν στις σαλάτες. Επίσης δοκιμάστε να βάλετε καρδιά αγγινάρας σε ομελέτα. Θα με θυμηθήτε.
Ελιές: Μπαίνουν πάντα στη σαλάτα και σε πολλές σάλτσες. Ελιές μαζί με τυρί, ντομάτα και ψωμάκι είναι και γαμώ τα γεύματα. Να αγοράζετε καλή ποιότητα και να τις προσέχετε. Εγώ τις βάζω σε ένα γυάλινο βάζο και τις καλύπτω με ελαιόλαδο. Δεν πεθαίνουν ποτέ έτσι και αυτό το λάδι μπορείτε να το βάζετε στη σαλάτα σας, θα μυρίζει ελιές.
Κύβοι ζωμού: Κι αυτούς τους κατηγορούν οι μανούλες κι οι σεφ. Επίσης αδιαφορήστε. Εγώ έχω πάντα κύβους ζωμού λαχανικών, δεν έχουν έντονη μυρωδιά αλλά βοηθάνε πολύ στο μαγείρεμα.
Χυμό λεμονιού: Ναι ξέρω ότι τα φρέσκα λεμόνια είναι καλύτερα αλλά πρώτον) όλο χαλάνε, και δεύτερον) ποιος κάθεται να τα στίβει. Έχετε λίγο χυμό λεμονιού στο μπουκαλάκι στο ψυγείο.
Παντζάρια έτοιμα: Ελπίζω ότι υπάρχουν και στην Ελλάδα. Στη Βρετανία έχει σε σακουλάκια έτοιμα βρασμένα παντζάρια. Μια χαρά είναι για μια γρήγορη σαλάτα μόνα τους ή ανακατέψτε τα με το γιαούρτι και λίγα καρύδια – (αυτή είναι συνταγή του Μανώλη – μου – που τα σπάει)
Σοκολάτα: Μαύρη και καλής ποιότητας. Γαρνίρει τα γλυκά, την κάνετε ρόφημα, τη λιώνετε για σαλτσούλα και δεν πεθαίνει. Επίσης αν βρεθείτε ποτέ χωρίς γλυκό στο σπίτι βγάλτε μερικά φρούτα, λιώστε λίγη σοκολάτα με γάλα και ρίξτε λίγο πάνω από τα κομμένα φρούτα. Bliss.
Δες για παράδειγμα τη βίντεο συνταγή για Ρόφημα Σοκολάτας
Καφέ εσπρέσσο: Δεν ξέρω αν πρέπει αλλά εμείς τον διατηρούμε στο ψυγείο. Πάει και σε ένα σωρό συνταγές για κέηκ.
UPDATE (μου το θύμισε η Φιλία στο facebook)
Αλκοόλ: Μα πώς το ξέχασα αυτό. Δυο τρεις μπύρες σε κουτάκι ή μπουκάλι είναι απαραίτητες. Ακόμα κι εμείς που δεν πίνουμε πάντα έχουμε, μην έρθει και κανας άνθρωπος κι είμαστε μόνο με νερό και χυμό. Επίσης εμείς λόγω Κρήτης έχουμε πάντα και ρακή στο σπίτι.
Αυτά που λέτε έχει το δικό μας ψυγείο συνήθως – πέρα από τα πράγματα που έρχονται και φεύγουν ανάλογα με το τί μαγειρεύουμε εκείνη την εβδομάδα.
Εσείς τί έχετε συνήθως στο ψυγείο σας;
—————-
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΕΧΕΙ…
… το ψυγείο
… η κατάψυξη
… το ντουλάπι (έρχεται)