Μετά από popular request που λένε κι οι φίλοι μας οι αγγλόφωνοι κάθησα κι έκανα απλή συνταγή λαγάνας. Τσακ μπαμ. Ούτε 12 ώρες πριν ούτε τίποτα. Την ίδια μέρα.
Η συνταγή είναι του ΤΙΤΑΝΟΤΕΡΑΣΤΙΟΥ Paul Hollywood (@hollywoodbaker). Είναι ένας ψωμάς/ ζαχαροπλάστης/ ο θεός της ζύμης εδώ στη Βρετανία κι έχω μάθει φοβερά πράγματα από αυτόν. Ο Μανώλης μου πήρε δωράκι το βιβλίο του 100 Great Breads κι εκτός από φοβερά ψωμιά γενικά έχει και λαγάνα. Θα μου πεις, στο Βρετανό πήγες να μάθεις λαγάνα; Ναι, διότι έχει απλές συνταγές που τις εμπιστεύομαι στα σίγουρα. Δεν είχα πολύ χρόνο αυτή τη φορά, κάποια στιγμή θα ψάξω μια παραδοσιακή και θα την φτιάξω.
Εν τω μεταξύ καθόλη τη διάρκεια που έφτιαχνα τη λαγάνα τα λέγαμε (έκαμα social media bake – χαρ χαρ χαρ) στην αγγλική μεριά του Digital Scullery, στο twitter και στο facebook. Ευχαριστώ για την παρέα και την εμψύχωση, πλάκα είχε να το ξανακάνουμε.
Εφόσον τα κουτσομπολεύαμε και ανέβαζα και φωτογραφίες η Εύα στο twitter ηγάπησε τη φοβερή μου ποδιά.
@DigitalScullery I love your apron
— Evangelia Ntouli (@EvaNtouli) February 25, 2012
Δείτε το βίντεο γιατί έχω και το κουτσομπολιό του πώς την απόκτησα.
Επίσης στο βίντεο δείχνω και πώς ζυμώνουμε τη ζύμη του ψωμιού. Δεν την κοπανάμε. Πώς εκνευρίζομαι όταν στα βιβλία λένε «ζυμώνουμε». Λες και όλοι ξέρουμε. Παιδεύτηκα πολύ να μάθω πώς ζυμώνουμε και γιατί – τα εξηγώ στο βίντεο και ελπίζω να βοηθήσουν.
Τη συνταγή την έχω αλλάξει ολίγον από την αυθεντική. Δεν έβαλα όλους τους σπόρους που ήθελε (δεν τους είχα η ανοργάνωτη) και προσέθεσα ταχίνι. Ο Paul Hollywood δε βάζει αλλά εγώ το έχω χρησιμοποιήσει σε άλλα ψωμιά στυλ κουλουριού και μοσχομυρίζει. Δίνει και φοβερή γεύση.
Ιδού το αποτέλεσμα.
Λαγάνα
Υλικά
Φτιάχνει δύο λαγάνες μεσαίου μεγέθους
- 500 γραμμάρια σκληρό αλεύρι λευκό
- 1 κ.γ. μαστίχα
- 2 κ.γ. ταχίνι
- 1 κ.γ. αλάτι
- 20 γραμμάρια μαγιά ξηρή (fast action dried yeast)
- 60 ml ελαιόλαδο
- 300 ml νεράκι (θερμοκρασία ολίγον χλιαρή – όχι ζεστό)
- 100 γραμμάρια σουσάμι (εμείς βάλαμε και λίγο παπαρουνόσπορο)
Τεχνική
- Κοπανίστε καλά τη μαστίχα στο γουδί
- Ανακατέψτε το αλεύρι, αλάτι, μαγιά (μην αφήνετε τη μαγιά και το αλάτι να ακουμπήσουν αρχικά), ελαιόλαδο, νερό και ανακατέψτε
- Μετά από 2-3 λεπτά προσθέστε το ταχίνι και τη μαστίχα
- Ζυμώστε για 5 με 10 λεπτά ανάλογα πόσο αρχάριοι είστε (στο βίντεο δείχνω και πώς ζυμώνουμε το ψωμί, δεν το κοπανάμε)
- Βάλτε τη ζύμη σε ένα λαδωμένο μπολ, σκεπάστε και αφήστε σε θερμοκρασία δωματίου για μία ώρα.
- Εν τω μεταξύ βάλτε το σουσάμι ή ό,τι άλλους σπόρους σε χλιαρό νεράκι. Ο Paul Hollywood λέει ότι έτσι φουσκώνουν και απελευθερώνουν το άρωμα τους.
- Αφού η ζύμη έχει παραπάνω από διπλασιαστεί την κοπανάμε λίγο να φύγει ο αέρας από μέσα, την κόβουμε σε δύο κομμάτια και τα πατάμε/ ανοίγουμε να γίνουν οβάλ. Σε ύψος περίπου 1 με 2 εκατοστά (υπ’όψιν θα ανέβει κι άλλο)
- Στρώνουμε επάνω το υγρό σουσάμι και ό,τι άλλο έχουμε ή τσουλάμε τη ζύμη πάνω από τους υγρούς σπόρους.
- Αφήνουμε τις λαγάνες για περίπου μία ώρα (ίσως και λίγο λιγότερ) για να φουσκώσουν πάλι.
- Εν τω μεταξύ προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220 βαθμούς.
- Αφού έχει περάσει η μία ώρα ζουλάμε με το δάχτυλο μας τις λαγάνες για να κάνουμε τα βαθουλωματάκια
- Βάζουμε τις λαγάνες (εγώ τις βάζω μία μία) στο φούρνο για περίπου 20 λεπτά.
- (κόλπο) όλα τα ψωμιά είναι έτοιμα όταν τους κάνετε τακ τακ με το δάχτυλο από κάτω και ο ήχος είναι κούφιος.
Καλή Σαρακοστή και καλά να περάσετε
Pingback: Lagana bread recipe for Clean Monday | Digital Scullery
Pingback: Λαγάνα και συνταγές για ερωτευμένους | Digital Scullery
Θεία Σοφία εδώ στα Λονδίνα βρίσκω μαστίχα εύκολα ή θα με κοιτάνε περίεργα? Δεν ξέρω που να πάω να πρωτορωτήσω!
Πολλά ευχαριστώ για τις συνταγές by the way, κι εγώ από τότε που βγήκα εκτός συνόρων Ελλάδος άρχισα να παιδεύομαι στην κουζίνα! Και το λεγα εγώ της μάνας μου, με κακομαθαίνει και είμαι άχρηστη με τα κουζινικά.
Κοίτα να δεις όμως που ανακάλυψα ότι έχει τρελή χάρη!
Thaaaaanks! Τουλάχιστον θα έχω κάτι από καθαρά δευτέρα αύριο!
Καλώς το το παιδί. Η μαύρη αλήθεια είναι ότι εγώ μαστίχα βρίσκω σε κάτι μικρά συνοικιακά Ελληνικά μαγαζιά. North London κυρίως (κοίτα Palmers Green ας πούμε). Φέτος έτυχε κι έχω φέρει μαζί μου από Ελλάδα. Πάντως υπάρχουν και online καταστήματα!
Ιχ θα ψάξω, μια φορά το χρόνο την τρώμε την άτιμη, και την τρώω εδώ και 28 χρόνια (καλά ίσως λίγο λιγότερα γιατί δεν είχα δοντάκια από την αρχή), μην κόψω την παράδοση τώρα!
Εδώ που είμαι έχουν ένα Ελληνικό εστιατόριο, λεώ να ρωτήσω αυτούς αύριο πρωί πρωί, δε μπορεί από κάπου θα ψωνίζουν!
Έφτιαξα κι εγώ σήμερα λαγάνες, αλλά φοβάμαι πως δεν έχουν την ίδια επιτυχία με τις δικές σου. Έκανα βέβαια κάποιες «ατασθαλίες»: α) Έβαλα αλεύρι για όλες τις χρήσεις γιατί δεν είχα σκληρό η ακαμάτρα. β) Αρωμάτισα το νεράκι βράζοντας σε αυτό ένα κουταλάκι γλυκάνισο. γ) στο πρώτο φούσκωμα η ζύμη μου δε φούσκωσε τόσο εντυπωσιακά όσο η δική σου. δ) στο δεύτερο φούσκωμα τις άφησα 50 λεπτά (λόγω βιασύνης της οικογένειας για φαγητό) ε) στο χάλκινο γουδί η μαστίχα γίνεται σκόνη πολύ εύκολα και γρήγορα. Τις έψησα και τις δύο στον αέρα στους 200 βαθμούς. Το αποτέλεσμα; Αρκετά νόστιμες, πολύ αρωματικές (ο γλυκάνισος δεν κάλυψε τη χιώτισσα), τις καταβροχθίσαμε, αλλά… μου φάνηκαν λίγο «βαριές» κι άφηναν μια πικάντικη «επίγευση» (το πολύ master chef βλάπτει …) σαν ελαφρύ κάψιμο. Έχω την αίσθηση πως η μαγιά δεν τα έδωσε όλα. Μήπως χρειάζεται και λίγη ζάχαρη; Αυτή δε λένε πως ενεργοποιεί τη μαγιά; Τέλος πάντων, σας ζάλισα. Καλή ήτουνε. Ελπίζω σε επόμενη προσπάθεια πιο επιτυχή. Καλή Σαρακοστή everybody στη Γηραιά Αλβιόνα και να μας σκέφτεστε. Σμάτς.
Pingback: Lagana Bread | recipepins.tk
Pingback: Lagana Bread | ExploreGreece
Pingback: Shaping the lagana bread | ExploreGreece
Pingback: Working the dough | ExploreGreece