Σούπερ τραγανή σπανακόπιτα από την Άννα

Τις προάλλες που πήγαμε με τη Μαμά Δέσποινα στην κοπή της πίτας τις Συνταγές της Παρέας υπήρχε και μία σπανακόπιτα που ήταν ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ. ΔΕΝ έχετε ξαναφάει τέτοια σπανακόπιτα, σας το υπόσχωμαι.

Μετά από παρακλήσεις, απειλές και άλλες χαρούλες της θείας Σοφίας η Άννααπό τις συνταγές της παρέας επικοινώνησε μαζί μου και έστειλε τη συνταγή της. Ε είναι να μη το αγαπάς το κορίτσι;

———————————–

Το λοιπόν η γιαγιά μου η Άννα λεει παντα οτι για να κανεις λαδερο φαγητο, πρεπει να διαλεξεις καλό λάδι.

Εν αρχη λοιπον, καλο λαδι και φρεσκο φυλλο (400 περιπου γρ.) που το αγοραζεις απο ενα σουπερ μαρκετ ή εργαστηριο, το αφηνεις σε θερμοκρασια δωματιου και μετα το ξεπαγωμα, το σκεπαζεις με μια υγρη πετσετα για να μην ξεραθει, ωσπου να το χρησιμοποιησεις.

Καθαριζεις καλα το σπανακι (περίπου 1 κιλο και 300 γρ.), το πλενεις με αφθονο νερο και το κοβεις ψιλα κομματακια. Το βαζεις σε μία λεκανη και το πασπαλιζεις με αλατι.Το ανακατευεις λιγο λιγο και παιρνοντας το στις χουφτες σου λιγο λιγο το στιβεις και το βαζεις σε μια λεκανη. Βαζεις ενα ξηρο κρεμμυδι σε μία κατσαρολα να ξανθυνει, προσθετεις και φρεσκα ψιλοκομμενα κρεμμυδακια (περιπου μισο φλυτζανι του τσαγιου) και σιγα σιγα το σπανακι. Ανακατευετε να καβουρδισθουν ολα μαζι.

Ριχνεις ανηθο, μαραθο, αλατι και πιπερι, σκεπαζεις και το αφηνεις να πιει ολα τα υγρα που θα βγαλει, προσοχη μην προσθεσεις αλλο νερο..Μολις πιει τα υγρα, κατεβαζεις απο τη φωτια, αδειαζεις σε λεκανιτσα πηλινη και ριχνεις μεσα στο μειγμα 1/2 του φλυτζανιου τσαγιου γαλα εβαπορε αδιαλυτο για να κρυωσει το σπανακι.

Ταυτοχρονα, σε μία λεκανη, χτυπας ελαφρα αυγα (3-5, αναλογα τι προτιμας) και προσθετεις και το τυρι τη φετα χοντροκομμενο, οχι λιωμενο (περίπου 400 γραμμάρια).

Οταν μισοκρυωσει το σπανακι, τα ριχνουμε μεσα και τελευταια πινελια 1/2-1 φλιτζανι τσαγιου σιμιγδαλι (θα παρει τα νερα και θα το στεγνωσει, αυτο ειναι το μυστικο της γιαγιας μου) – το σιμιγδάλι να είναι πολύ ψιλό, λέγεται και γαλέττα.

Τα υπολοιπα γνωστα: λαδωνεις ταψι, στρωνεις φυλλα λαδωνοντας τα ενα ενα να κολλησουν αδειαζεις το μειγμα τα κλεινεις και βαζεις τα πανω φυλλα λαδωνοντας κι εκει ενα ενα.

Τελευταια πινελια στο ψησιμο; στην αρχη ψηνεις με αερα για να μεινει κρουστη η πιτα και μετα το γυριζεις σε πανω κατω οταν δεις οτι πηρε. Πριν μπει στο φουρνο για ψησιμο, την χαραζεις κι εκει θα βγαλει αρκετα νερα, βρεχεις τα χερια σου με νερο και τα τιναζεις πανω στα φυλλα (νερό η γαλα).

Ψησιμο κανα 40 λεπτο, καλη επιτυχια

——————-
Σημείωση 18 Μαρτίου 2011 – Η θεία Σοφία μπερδεύτηκε, το παραδέχεται. Παρόλες τις φιλότιμες προσπάθειες μας, η συνταγή αυτή ανήκει στην ‘Αννα και όχι σε μία άλλη καταπληκτική μαγείρισα που νόμιζα. Τις απολογίες μου και στις δύο και θα είμαι πολύ πιο προσεκτική από εδώ και πέρα.

2 thoughts on “Σούπερ τραγανή σπανακόπιτα από την Άννα

  1. την εφτιαξα και ηταν υπεροχηηηηηηηηηηηηηηηη!!!!φιλια απο Σκωτια……

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *