Επειδή στην τελευταία μας συνταγή για αρχάριους (κολοκύθια μακαρονάδα) διαπιστώσαμε ότι είστε όλοι ανεπίδεκτοι (έτσι μας είπατε τουλάχιστον) – ακόμα μία συνταγή για νέους και νέες που δεν ξέρουν κατά πού πέφτει η κουζίνα.
ΔΕΝ είναι εύκολη συνταγή – όλες οι συνταγές έχουν τα μυστικά τους.
Σε μία συνταγή – ιδέα – και εκτέλεση της ιδίας της θείας Σοφίας.
Podsafe Μουσικούλα
I’m So Happy Bombskare
Drunken Sailor Blaggards
——————————–
Έχουμε και κανάλι στο Vimeo και ανεβάσαμε το video και εκεί.
Είχαμε και trailer γιατί είμεθα επαγγελματίες λέμε.
—
Φωτογραφία: The perfect fried egg? Uploaded by NicnBill on 27 May 07, 3.20AM GMT.
Θεά θεά 😀
Και πέτυχε και αυτό!!
Παραλλαγή για τους λάτρεις της ομελέττας: κρατάμε τις πατάτες ροδέλα, τις τηγανίζουμε με τον ορθό τρόπο της Θείας Σοφίας και σε άλλο τηγάνι, με σαφώς λιγότερο λάδι, ψήνουμε την ομελέτα πάνω στις ροδέλες!
Το κόλπο είναι να μην είναι παραψημένη η πατάτα πριν την ομελέτα!
Καλή όρεξη!
Λοιπόν μου το αναφέραν και άλλοι φίλοι – σας ευχαριστώ, θα βελτιωθώ την επόμνη φορά 🙂
πες μου που εισαι και ηρθα και σε εκλεψα ΤΩΡΑ!!!!!
Από την Κρήτη είσαι;
1) Δεν ξέρω τι πατάτες βρίσκετε στα Λονδίνα, αλλά εγώ ποτέ δεν έφαγα πατάτα με γεύση αλεύρι, οπότε υπερβάλλεις λίγο με το πλύσιμο… Όσο για το στέγνωμα της πατάτας, αν με έβλεπε η γιαγιά μου να σκουπίζω τις κομμένες πατάτες θα με σταύρωνε… Λίγο ανακάτεμα σε σουρωτό will do the job. Και προσοχή όταν τις βάζουμε να μην έχει «κάψει» το λάδι.
2) Ο φίλος σου που ξέρει από καλό λάδι ήταν λίγο υπερβολικός. Μετά την τρίτη φορά ακόμα και το «εξαιρετικά παρθένο» ελαιόλαδο είναι για το νεροχύτη, ενώ όλα τα υπόλοιπα δεν σηκώνουν ούτε καν 2ο τηγάνισμα.
3) Άλλα facts για το ελαιόλαδο: το σημείο βρασμού του ελαιόλαδου είναι στους 210C. Το σημείο καύσης δεν θες να το βρεις (δις παθών και μαθών)! Από εκεί και πάνω το λάδι καταστρέφεται και γίνεται επικίνδυνο (καρκίνοι και άλλα όμορφα). Αυτό είναι και το βασικό πλεονέκτημα του (εξαιρετικά παρθένου) ελαιολάδου έναντι των υπολοίπων: υψηλότερο σημείο ζέσης, άρα μεγαλύτερη αντοχή στη θερμοκρασία πριν αρχίσει να καταστρέφεται. Τα σπορέλαια βράζουν στους 160C – 180C. Δεδομένου ότι για να τηγανίσεις την πατάτα πρέπει να ανέβεις στους 180C, καταλαβαίνεις ότι είτε με σπορέλαιο τηγανίζεις, είτε με Mobil1 από το βενζινάδικο, ένα και το αυτό… Επίσης, το μπαστάρδεμα του λαδιού δε σε σώζει (για όλους τους παραπάνω λόγους), οπότε άσε τις τσιγκουνιές να πουλήσουμε κι εμείς καμιά ντενέκα λάδι!
4) Ρε, το αλάτι στις πατάτες πριν το τηγάνισμα! 🙂 (εκεί που τις ανακατεύεις στο σουρωτό)
5) Τα αυγά ΠΡΕΠΕΙ να τηγανίζονται και από τις 2 πλευρές, ιδίως τα αγοραστά, για να σκοτώνονται τα μικρόβια που ενδεχομένως βρίσκονται στον κροκό. Παπάρα ΜΟΝΟ με φρέσκα!
6) Άει στο καλό, πείνασα! 🙂
7)Sorry για το σεντόνι! 🙂
ΜΠΡΑΒΟ Aristides ΜΠΡΑΒΟ επιτέλους συμβουλές.
Έτσι ωρε παιδιά για να υπάρχει και εξέλιξη και βελτίωση!
Αυγά: δεν χρειάζεται να τα τηγανίσεις και από τις δύο πλευρές.
Απλώς, βάζεις το σκέπασμα στο τηγάνι και ψήνονται ταυτόχρονα και από την πάνω πλευρά. Προσοχή: το ελέγχουμε γιατί αλλιώς ψήνεται ο κρόκος εντελώς.
Εναλλακτικά με ένα κουταλάκι, περιχύνεις με το καυτό λάδι και ψήνεται και η πάνω πλευρά.
Αυτό με το καυτό λάδι το κάνει κι ο μπαμπάκας μου.
Λοιπόν, επειδή ,ναι, αυγά με πατάτες ξέρουμε να κάνουμε… δεν δείχνεις πως γίνετε αυτό το ριμάδι το ρύζι. όχι λαπά και βλακείες στεγνό ρυζάκι του θεού.
Ρε πεδί μου πως είναι στο κινεζικο το ρύζι εκεί με τον αρακά και το καλαμπόκι κτλκτλ. Αυτό.
Ευχαριστώ,
AXA! Πιλάφι… θα το κανονίσω
Loipon akousa kai ta legomena tis theias sofias sto vid kai diavasa kai ti allo eipothike peri ladiou kai exo na diliso to ekseis: ego ksero (mallon apo ti mana mou alla kai apo alles piges) oti nai men to elaiolado einai kalytero poiotika alla monon otan milame gia omo, diladi sti salata ktl. Otan leei to tiganiseis to elaiolado ginetai pio anthygeiino ap'oti na tiganizes me sporelaio i ilielaio. Kai synepos to sporelaio einai pio ygeiino mono se periptosi tiganismatos. Gia peite kamia gnomi giati me mperdepsate!
Jolinar, διάβασε τα παραπάνω facts, και σου συνιστώ να τα μεταφέρεις και στη μαμά σου. Τα σπορέλαια υπό συνθήκες θα τα έκανα consider για εναλλακτικά του Selenia που βάζω στην Alfa. Στο στομάχι όμως… μόνο ελαιόλαδο του Θεούλη!
Μπορείς να κάνεις και μια έρευνα στο google για του λόγου το αληθές!
Eyxaristo Aristides, alla exo ki alli aporia: pos tiganizeis xoris na kaneis tin kouzina sou poutana? Meta apo arketes prospathies, an kai tiganizo eksairetika spania, katafera na tiganizo patates xoris na kaigomai zontani. Alla i kouzina kai to patoma gyro apo ayti gemizoune stagonitses ladi…. kai fysika exo proseksei ti stathmi, den einai to tigani ksexeilo i tipota. Kai oso gia to xamilonoume ti fotia, me to gazi ayto den yfistate…meta apo ligi ora pou den tha kouniseis to skeyos o kyklos pou sximatizei i floga apo kato tha kapsei otidipote akoumpisei.
Μαγειρεύεις σε ηλεκτρικό μάτι; Σε αυτή την περίπτωση η μαμά Δέσποινα χρησιμοποιεί τηγάνι με καπάκι. Αλλά το λάδι/ σταγονίτσες δεν αποφεύγεται και τελείως.
Pingback: Digital Scullery (είμαστε σε beta, περάστε αργότερα) » Νιοστή φορά… αυγά με πατάτες
Λοιπόν μου το αναφέραν και άλλοι φίλοι – σας ευχαριστώ, θα βελτιωθώ την επόμνη φορά 🙂
Pingback: Τσιρτσιριστό καραμελωμένο κοτόπουλο με κρητικά μπαχαρικά